Dostupni linkovi

Web Caffee: Gdje se sreću Anelin i Sabahetin svijet


Hodala je graciozno iskradajući se iz neke debele hladovine. Lijepo razvijena, mirnog lica, moglo bi se reći da je bila lijepa. Znala je da je gledaju, ali nije na to obraćala pažnju. Možda je bila malo ozbiljnija nego obično. Polako se spustila u vodu i lagano kretala dodirujući rukama tlo plićaka. Nije, očigledno, znala plivati. Nekom je nešto dovikivala, vidim, po imenu, da je Muslimanka iz Bosne. Sabaheta su je zvali. Izdvajala se na plaži od svih drugih samo po jednom: kupala se obučena u duge elegantne hlače, košulji dugih rukava i sa maramom na licu. Hlače i marama zelene boje, košulja dugih rukava, bijela, neprozirna. Po njenom tumačenju islama, žena ne smije pokazivati svoje tijelo strancima. Vidio sam joj samo lijepo lice i mala, ženstvena stopala. Na plaži stotine drugih žena iz istog vjerskog okruženja, ali ih ne prepoznaješ ni po čemu. Nemaš pojma jesu li Čehinje, Bosanke, Slovakinje, Poljakinje - osim ako ih ne čuješ kako razgovaraju ili ako se ne nazovu imenom. Sve na isti način hlade lubenice pod tušem, sve se na isti način igraju sa djecom, ližu sladoled ili se prevrću sa stomaka na leđa i obrnuto.

Onda je iz jednog drugog hlada, nedaleko od onog hlada iz kojeg se pojavila Sabaheta, izronila jedna druga dama. Oženjeni muškarci su glavu iskrivili. Vitka, visoka, lijepo lice, kao i kod Sabahete, graciozna hoda. I ona je znala da je gledaju i trudila se da na to ne obraća pažnju. Osobno vjerujem da je u tome uživala. Tanga kupaće gaćice, gole grudi. Tihi uzdah muške gomile. Zaista su joj dobro stajale. I ona se veselo dovikivala sa svojim društvom. Gomila mladih ljudi krene za njom u vodu, čujem samo kao viču: “Anela! Čekaj!” Nije čekala. Znala je da je gledaju. Skoči i zapliva. Blago moru!

Kad su obje izašle iz vode, obje su postupile na isti način. Anela uze ručnik, obrisa lice i leže da se sunča. Ručnik stavila na ramena – valjda da ne pocrveni. Niko joj nije prišao da joj kremom namaže čak ni leđa. Muškarci se boje zgodnih žena. I Sabaheta je izašla iz vode. I ona je uzela ručnik, obrisala lice. Čak je i ona prebacila ručnik preko mokre košulje na leđima. Ne znam zašto kad joj sunce nije moglo naškoditi, ali je ona, sasvim sigurno, svoje razloge bolje znala.

Vidio sam na istoj plaži najmanje desetak žena kako se sunčaju bez gornjeg dijela kostima i više nijednu koja se pokrivala kao Sabaheta. Gole grudi viđam po plažama, evo, već desetak godina, ali prvi put vidjeh nekoga da se kupa obučen. Nisam nikakav stručnjak za islam, ali mi eksperti kažu da u Kuranu nigdje ne piše da moraš biti pokriven da bi bio dobar musliman. Ne radi se dakle o tome šta piše u svetoj knjizi, nego o tumačenju onoga što piše. I, naravno, kad god se svete knjige počnu tumačiti – počinju problemi. Anelin toples također izaziva dosta rasprava koje idu u pravcu tumačenja slobode.. Prvo smo se držali ispod ruke, pa smo se onda počeli drzati za ruke, pa smo onda počeli hodati zagrljeni, pa smo se javno počeli ljubiti, pa smo se onda javno počeli pipati, sad imamo toplese i gole grudi na plažama koliko hoćete i već se pojavljuju hrabre dame koje pokazuju grudi i na ulicama. Nigdje ne piše gdje su takve granice pa se granice tumače. Nisam konzervativan, ili bar tako o sebi sudim, i osobno mi uopće ne smeta da gledam lijepe grudi, ali ne daj bože da svi počnemo hodati goli. Kakav bi to tek ružan svijet bio!

Da mi je ove dvije dame, Anelu i Sabahetu, obje bosanske muslimanke, otprilike istih godina – nekako sastaviti, pa da se jedna drugoj ispovjedaju i povjeravaju. Da mi ih je čuti, iz prikrajka, o čemu uopće razgovaraju i koja se to dva svijeta susreću, a koja dva razilaze. I baš bih volio znati šta one misle o tome da je u današnjem svijetu sasvim uobičajeno imati na plaži razgolićene grudi i tanga kupaće gaćice, a sasvim neoubičajeno potpuno se pokrivati?

Ne znam hoćete li mi vjerovati – ali ja sam vrat iskrivio gledajući – Sabahetu. Ona je bila ta koja je izazivala znatiželju, postavljala stotine pitanja i nudila mnogo manje odgovora.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG