Dostupni linkovi

Nastavlja se opsada Crvene džamije


Pakistanske snage bezbednosti su pojačale pritisak nakon što je u nedelju poginuo njihov komandant dok je vojska pravila otvore u zidu Crvene džamije u Islamabadu, u koju su se povukli radikalni islamski aktivisti. Cilj akcije snaga bezbednosti je da se omogući bekstvo stotine žena i dece, za koje vlasti tvrde da ih islamisti drže kao taoce. Njihov lider, imam Abdul Rashid Gazi, međutim negira da njegove pristalice zadržavaju bilo koga na silu. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf sastao se danas sa najvišim zvaničnicima da bi razmotrio evenutalnu vojnu akciju. On je tokom vikenda upozorio islamiste da im ističe vreme.

"Zahtevam da se predaju. Ukoliko to ne učine, biće ubijeni. Oni nas sprečavaju da u potpunosti primenimo silu, jer drže žene i decu kao štit," kazao je Musaraf.

Istovremeno, imam Abdul Rashid Gazi, poručio je da će on i njegovi sledbenici radije umreti nego se predati, izražavajući nadu da će njihovo mučeništvo podstaći islamsku revoluciju u Pakistanu. On je optužio vlasti da su ubile najmanje 300 lica u džamiji, što je zvanični Islamabad odlučno negirao.

Snage bezbednosti tvrde da se u džamiji nalaze i strani borci kao i dva vojna komandanta iz terorističkih grupa povezanih sa Al Kaidom. Procenjuje se da je u džamiji oko sto veoma dobro naoružanih militanata kao i neutvrđeni broj religioznih studenata, zatim žena i dece.

Stotine vojnika od utorka opkoljavaju džamiju Lal Masdžid, poznatu kao Crvena džamija, kada su se naoružani studenti i snage bezbednosti sukobili posle višemesečnih napetosti. Od tada je poginulo 24 osobe, a oko 1.200 studenata je napustilo džamiju. Radikalni imami i učenici traže da se u Islamabadu uspostavi talibanski stil života, odnosno šerijatsko pravo.

Crvena džamija je godinama kolevka protalibanskog aktivizma i uporište protivnika Perveza Mušarafa koji podržava američku kampanju protiv terorizma. Prema nekim procenama, nedavni napadi, posebno pucnji na Mušarafov avion u petak, mogli bi biti povezani sa zbivanjima u Crvenoj džamiji.

Pakistanska služba bezbednosti je razbila prošle sedmice mrežu militanata koji su snabdevali oružjem Talibane u susednom Avganistanu. To je aktuelizovalo tekst Njujork tajmsa koji je krajem juna objavio da je pakistanska policija upozorila Perveza Mušarafa da će se ubrzo proširiti uticaj talibanskih pobunjenika po celom Pakistanu, ukoliko se ne preduzme hitna i odlučna akcija.
XS
SM
MD
LG