Dostupni linkovi

SARAJEVO


Nekoliko hiljada gradjana krenulo je u nedelju iz mesta Sapna u severnom delu Bosne prema Srebrenici kako bi i na taj način odali počast 8 hiljada Bosnjaka žrtvama genocida koji su 11. jula 1995. godine izvrsile snage bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića.
Ovaj pohod pod nazivom Marš mira, dugacak 105 kilometara, organizuje se već godinama. Ucesnici pohoda stizu u sredu u Potočare kod Srebrenice gdje se odrzava centralna komemoracija. Tom prilikom biće pokopani posmrtni ostaci još 440 srebreničkih žrtava.
Verski obred po tradiciji će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.
Najavljeno je i prisustvo glavne tuziteljice Haskog tribunala Karle Del Ponte.
BEOGRAD
Tuzzilac za ratne zloccine Srbije Vladimir Vukccevich izjavio je da che on i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hasskim sudom Rasim Ljajich predlozziti Savetu bezbednosti UN da Srbija potpisse sporazum koji omoguchuje da osudjenici u Hagu izdrzzavaju kaznu u zemlji.
Vukccevich je u intervjuu danassnjoj "Politici" rekao da potpuno podrzzava inicijativu glavne tuzziteljke Hasskog suda Karle del Ponte da lica koje Medjunarodni tribunal osudi za ratne zlocine izdrzzavaju kaznu u svojim zemljama, ali da zabrinjava negativno reagovanje Hasskog suda.
XS
SM
MD
LG