Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počinje suđenje Rasimu Deliću


U petak 6. jula održana je hitna sjednica pred Haškim tribunalom kako bi se tužilaštvo i odbrana izjasnili o prijedlogu Karle Del Ponte o prosljeđivanju suđenja Rasimu Deliću pred Odjel za ratne zločine u Sarajevu. Nakon što su obje strane iznijele svoje argumente, Vijeće za proslijeđivanje predmeta se povuklo na odlučivanje. Del Ponte je u četvrtak podnijela zahtjev da se predmet proslijedi u BiH, a početak suđenja, zakazan za ponedjeljak, odgodi. Zahtjev za odgađanjem odmah je odbačen, ali je zakazana hitna sjednica kako bi Vijeće razmotrilo zahtijev za prosljeđivanjem.

Na sjednici je Tužilaštvo izrazilo žaljenje jer su zahtijev podnijeli u "posljednjem trenutku" ali su iznijeli argument da je takav potez bio "neophodan" s obzirom na odluku Tribunala da im ograniči vrijeme u kojem mogu saslušati svjedoke i iznijeti dokaze. Tužilaštvo smatra da neće biti u mogućnosti iznijeti dokaze uz ograničenja za koja tvrde da će utjecati na opseg same optužnice. Tribunal je ograničio vrijeme za iznošenje dokaza tužilaštva na 170 sati i 55 svjedoka.

Uz još jednu tvrdnju - da optužnica sadrži manje tačaka optužnice nego drugi slučajevi koji se trenutno vode pred Tribunalom - Tužilaštvo je predložilo prosljeđivanje predmeta u BiH pozivajući se na postojeće pravilo 11bis u skladu kojeg je do sada proslijeđeno šest predmeta. Tužilaštvo je također navelo da su od početka imali namjeru proširiti optužnicu te teretiti Delića i prema individualnoj krivičnoj odgovornosti. Trenutna optužnica protiv generala Delića se odnosi na njegovu odgovornost koju je imao kao nadređeni. Vijeće je odbilo prijedlog za proširenje optužnice, te nametnulo dodatna ograničenja o dužini trajanja dokaznog postupka i broju svjedoka koje tužilaštvo može pozvati.

Odbrana Rasima Delića, pak, smatra da je suprotno njihovim interesima prosljeđivanje predmeta u BiH, te smatraju da optuženi u Sarajevu ne može dobiti pravedno suđenje. Branioci smatraju da bi prosljeđivanje predmeta narušilo prava optuženog na fer i brzo suđenje, navodeći da su optuženi koji su upućeni na dalje procesuiranje u Sarajevu čekali u prosjeku deset mjeseci na početak suđenja. Odbrana također smatra da je stepen odgovornosti optuženog mnogo veći nego bilo koje osobe koja je već upućena u BiH na dalje suđenje, te da zbog težine djela za koja se tereti Delić njegovo suđenje treba biti vođeno pred MKSJ.

Vijeće za prosljeđivanje predmeta povuklo se nakon što je saslušalo obje strane, objavljujući da će odluku donijeti uskoro.

Delić je optužen za zločine pripadnika Trećeg korpusa ARBiH nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima i civilima 1993-95. General Delić dobrovoljno se predao Tribunalu u februaru 2005. i izjavio je da nije kriv, a zatim je pušten na privremenu slobodu sa koje se prošle sedmice vratio u pritvor u Sheveningenu.

(Izvor: BIRN)
XS
SM
MD
LG