Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Proces rješavanja statusa Kosova biće nastavljen u okviru Vijeća sigurnosti UN, ali za sada nema vremenskih rokova za zaključivanje tog pitanja, saopćeno je iz Stejt departmenta.

HAG/SARAJEVO
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjev glavne tužiteljice Karle del Ponte da se Rasimu Deliću sudi u BiH. U obrazloženju odluke kojom je odbačen zahtjev Tužilaštva, Sudsko vijeće je navelo da nije u interesu pravde da se u sadašnjoj fazi postupak prekida. Glavna haška tužiteljica Karla del Ponte je samo četiri dana prije početka haškog suđenja bivšem zapovjedniku Armije R BiH Rasimu Deliću, zatražila prebacivanje suđenja u BiH a kao glavni razlog za svoj iznenadni zahtjev, navela je da je predraspravni sudac usmenim nalogom ograničio Tužiteljstvu kako broj svjedoka koje može izvesti, tako i vrijeme koje ima na raspolaganju za izvođenje dokaza optužbe.

HAG
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte posjetiće naredne sedmice Crnu Goru, BiH i Hrvatsku. Del Ponteova će u ponedjeljak, 9. jula, doputovati u Podgoricu, gdje će s crnogorskim državnim vrhom razgovarati o saradnji. Potom će otputovati za Sarajevo, gdje će razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i učestvovati na međunarodnoj konferenciji istraživača genocida. Karla del Ponte će 11. jula u Potočarima prisustvovati komemoraciji povodom 12. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG