Dostupni linkovi

Plamti afera Mesić –Zagorec


Logično je, procjenjuju analitičari, da umirovljeni hrvatski general, Vladimir Zagorec, optužen i uhićen u Austriji za utaju stotina milijuna eura namijenjenih devedesetih za kupnju oružja, pokušava po svaku cijenu izbjeći izručenje Hrvatskoj, pa u javnost pušta različite informacije, među kojima su i optužbe glavnog državnog odvjetnika za mito, predsjednika države za kršenje Ustava, a premijera Sanadera da je deponirao čak 19 tona zlatnih poluga na britanske Djevičanske otoke. No hrvatska je javnost ipak zbunjena.

Državni vrh je sinoć izdao zajedničko priopćenje, a u svoje i ime predsjednika države, koji je u službenom posjetu Kazahstanu, danas se i osobno oglasio premijer Sanader:

"Ovdje je riječ o tome da se cijela Hrvatska smije, ali je riječ i to tome da Hrvatska nije, i neće biti, mulj, blato i močvara. Nema te podzemne, ilegalne ili bilo kakve druge grupacije, bilo iz obavještajnog podzemlja, bilo iz političkih krugova, koja će nas spriječiti u nastavku odlučne borbe protiv organiziranog kriminala, mita i korupcije."

I glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić, kategorički odbacuje optužbe prema kojima je od Zagorca zatražio milijun i pol eura, kako bi odustao od njegovog kaznenog progona:

"Ovo, po meni, potvrđuje činjenicu da smo ozbiljno ušli u obračun sa kriminalom jer ovakve prijetnje, insinuacije i slično se pojačavaju upravo u onim trenutcima, pa tako i sada, kada dolazite blizu određenih centara organiziranog kriminala ili centara koji su vezani za korupciju."

Bajić je ponovio da je optuženi Zagorec prvi zatražio kontakt s Uredom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, no većina analitičara zamjera Mesiću što se, navodno, tajno u Zagrebu sastao sa Zagorčevim suradnikom, te Zagorcu u Austriju poslao svog savjetnika za sigurnost, Sašu Perkovića, i za informacije o dokumentima i kriminalnom lancu nudio ulogu pokajnika.

Odvjetnik Slobodan Budak:



"Kakve su to kombinacije da se neki predsjednik Republike bavi operativnim policijskim poslovima, ili se bavi hvatanjem osumnjičenika i zločinaca. Stalno je upleten u neke slučajeve, prvo u slučaj Gotovina, a sada je upleten i u ovaj slučaj. Mislim da je to jedan karikaturalni oblik funkcioniranja jedne balkanske države čiji čelni ljudi stalno tvrde da je to država vladavine prava."

IDS-ov saborski zastupnik, Damir Kajin, ne sumnja u Mesićeve dobre namjere:

"Moje je mišljenje da nije predsjednik države prekoračio svoja ovlaštenja, ali da predsjedniku Mesiću to nije trebalo."

Feralov urednik, Marinko Čulić:

"Na neki način je došao na rub da prekorači svoja ovlaštenja, to je točno. Njegova ustavna pozicija je da brine o funkcioniranju svih institucija sistema. Mislim da je to napravljeno šeprtljavo jer se greške, koja su napravljene, ovdje gotovo tipski ponavljaju iz one priče sa Gotovinom i pregovorima o njegovoj predaji. Mislim da to predsjedniku nije trebalo, ili da mu to nije trebalo na ovaj način."

Novinar Željko Peratović misli da iza svega ipak stoje neki politički interesi:

"Sve te informacije o Zagorcu su bile poznate i u Državnom odvjetništvu i u Uredu predsjednika od 2000. godine. Svjedoci su dolazili u Ured predsjednika, a bili su i u Državnom odvjetništvu, ali tada nije postojalo političke volje da se to riješi. Danas postoji politička volja, ali mislim da nije u smislu da se zadovolji pravda i neka istina, nego da su neki drugi razlozi po srijedi."

U svakom slučaju, s velikim zanimanjem se očekuje snimka razgovora Mesićeva savjetnika i Zagorca u jednom bečkom hotelu, koju je snimila tajna austrijska služba, koja će, kaže Damir Kajin, pokazati ključan detalj - tko je kome pokazao dokument o Sanaderovom navodnom deponiranju zlata – Zagorac Mesićevu savjetniku, ili savjetnik Perković Zagorcu:

"To, na neki način, može, bojim se, kompromitirati hrvatski pravni poredak, pojedine institucije, ali bez obzira na sve, duboko sam uvjeren da će Austrija izručiti generala Zagorca pravnim vlastima u Republici Hrvatskoj."
XS
SM
MD
LG