Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Avioni crnogorski, zastava srpska


Glavni razlog zbog kojeg avioni nacionalne kompanije „Montenegroairlines“ i helikopteri crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova još uvijek lete pod oznakama Srbije, sudeći po objašnjenju koje nam je dao ministar Jusuf Kalamperović je takozvani nedostatak kadrovskih resursa zbog kojih nijesu formirane sve potrebne službe da bi Crna Gora bila registrovana u međunarodnom pomorskom saobraćaju:

„Nije to baš tako jednostavno. Treba veliki broj inspektorata raznih struka imati, to su visoko specijalizovani kadrovi koji jako skupo koštaju, nije lako to obezbijediti, to jako skupo košta i kada budemo imali konačno registovan svoj registar mi ćemo takođe morati zaključivati ugovor o angažovanju radnih inspektorata bili iz Srbije bilo iz Hrvatske bilo iz Italije ili neke druge zemlje koja ima najjače kadrovske potencijale“.

Podsjetimo da je nedostatak administrativnih kapaciteta i ključna zamjerka koju predstavnici Evropske komisije navode kao prepreku na putu Crne Gore ka evropskim integracijama. Direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Budo Šaranović kaže da se njihov problem sa stručnjacima može riješiti na nekoliko načina:

«Može da se koristi metod angažovanja stručnjaka , angažovanja institucija kao i sertifikovanih ljudi poznavalaca tih tema .Znači mi ne moramao da imamo stalno zaposlene u toj temi , mozzemo ad hok od teme do teme, da imamo verifikovane, a možemo da imamo i ugovore sa odredjenim institucijama i organizacijama iz te obalsti»

Crna Gora je 11 juna dobila međunarodnu vazduhoplovnu oznaku „4 - O“ i formirala registar vazduhoplova, ali nedostaje letačko odjeljenje, inspektorat i prateće službe koje će morati ispunjavati međunarodne standarde. Budo Šaranović:

«Procedura, normativna dobijanja znakova državne pripadanosti vazduhoplova dobijena je u najkraćem mogućem roku. Da bi vazduhoplov bio učesnik u vazdušnom saobraćaju neophodno je i da posjeduje uvjerenje o plovidbenosti .Postupak dobijanja uvjerenja, zahtijeva propisanu proceduru dokumentaciju i verifikaciju iste od stručnjaka iz te obalsti»

Ministar policije Kalamperović, koji je ranije bio ministar pomorstva i saobraćaja podsjeća da veliki broj crnogorskih brodova plovi pod zastavama stranih država, što zapravo znači da su u registrima tih država tako da nije neobično da do regulisanja statusa i avioni lete pod zastavom Srbije:

„To je figurativno. Radi se o registru druge države, a ne nekim zastavama i tako dalje, nego o registru druge države. Crna Gora nije našla za nužno da za sada zaključuje ugovor sa nekom trećom državom koja ima registrovan registar, nego je naravno nastavila da koristi registar Republike Srbije do formiranja svog registra i sasvim normalno je što letimo pod «zastavom Srbije» Mogli smo raskinuti taj ugovor, pa letjeti pod zastavom neke druge države, Italije, Hrvatske ili neke druge države. Ništa se tu posebno nije desilo“.

Ministar Kalamperović kaže da su u ovoj oblasti postupali krajnje pragmatično:

„Ne vidim ništa loše u tome što naši avioni ili naši brodovi često lete po tuđim registrima drugih država. To je uobičajeno u svijetu. Grčka ima flotu od 110 miliona bruto registarskih tona samo 28 je u grčkom registru, odnosn plovi pod grčkom zastavom, a ostali plove pod drugom zastavom. Mislim da se pitanje politizira. Po takvim pitanjima treba biti krajnje, krajnje pragmatičan, Crna Gora to jeste“.
XS
SM
MD
LG