Dostupni linkovi

Ni Beograd ne prihvata podelu Kosova?


Skupština Srbije bi, prema najavi premijera, ovog meseca trebalo da raspravlja o Kosovu kako bi usvojila novu rezoluciju i dala nove smernice pregovaračkom timu. Do sada je ključni argument Beograda bio da međunardno pravo garantuje očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Srbija stoji na svom principijelnom stanovištu zasnovanom na međunarodnom pravu, kaže Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. A na pitanje da li se može očekivati nešto novo od Beograda Proroković kaže da bi nove inicijative trebalo očekivati od Prištine:

“Srbija vodi jednu miroljubivu politiku, nikom ne preti nasiljem i Srbija će i nastaviti u tom smeru i mislim da će ta politika početi da daje sve veće i veće rezultate. Mi smo u političkom ambijentu u kojem se stalno govori da Beograd treba da izlazi sa nekim novim inicijativama, novim predlozima a Priština stoji na svojoj poziciji da Kosovo mora biti nezavisno praktično već osam godina. Trebalo bi čuti i šta znači kompromis za drugu stranu i koliko je ta druga strana spremna da načini ustupaka u celom ovom procesu.”

S obzirom da se u analizama medija na zapadu kao izlaz iz ćorsokaka ponovo oživljava podela Kosova o kojoj se, prema istim navodima, govori iza zatvorenih vrata zapadnih prestonica, uz opasku da od međunarodnih zvaničnika nisu čuli da je podela Kosova bilo kakva opcija, srpski zvaničnici se pozivaju i na zaključke Kontakt grupe ali i na Ustav Srbije. Pored toga domaći analitičari kao rešenje navode međunarodno legalni suverenitet - da Albanci imaju stolicu u UN, ali kao posmatrači a da nemaju državu čime bi Beograd mogao da utiče na proces i kontrolu pravljenja države. O suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije se ne može razgovarati kažu, pak, zvaničnici u Beogradu. Marko Jakšić, član beogradskog pregovaračkog tima:

“Ako bismo išli na podelu Kosova i Metohije Srbija bi izgubila svoj najjači adut, a njen najjači adut je međunarodno pravo. Što se tiče toga da Albanci budu posmatrači u UN, mislim da je to nezavisnost Kosova u dve faze jer je pitanje vremena kada će ta stolica postati prava. To je nešto što apsolutno nije prihvatljivo za srpsku zajednicu.”

Granice kompromisa Beograda definisane su sa 500 amandmana koje je srpska strana podnela na Ahtisarijev plan, kaže Dušan Proroković iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju i da je sve što je stav i vizija Beograda već sadržano u nizu dokumenata koji su podneti:

“Mi smo kroz sve naše zamerke na Ahtisarijev plan rekli kako vidimo i buduću relaciju Beograd – Priština i mogućnost Prištine za nezavisnim međunarodnim nastupom u finansijskim, ekonomskim, sportskim, kulturnim institucijama, kako vidimo budući privredni sistem, ekonomski sistem KiM, kako vidimo vezu između KiM kao autonomne pokrajine i Beograda kao glavnog grada te države, kako vidimo međunarodno, vojno i civilno prisustvo.”

I premijer i predsednik Srbije izrazili su očekivanje da će pregovori biti nastavljeni. Osnovno obrazloženje Beograda je da do sada zapravo nije ni bilo pregovora. Marko Jakšić iz pregovaračkog tima kaže da Srbi sada na Kosovu imaju više nego što im je Ahtisari ponudio:

“Očekujem da će se pregovori nastaviti na pravi, ubedljiv i razložan način, argumentovan način jer u ovom slučaju smo već imali pregovore sa unapred znanim ishodom. Mislim da neke specijalne strategije sa srpske strane ne može da bude izuzev zahteva za vođenjem takozvanih apsolutno pravih pregovora a ne imitacije pregovora.”

Međutim, Nenad Đurđević iz Projekta za etničke odnose upozorava da Beograd treba da razmišlja o strategiji u situaciji da nema nastavka pregovora kakve su tražili srpski zvaničnici:

“Kako sada stoje stvari, mislim da je Beograd svestan i veoma upućen u to da nastavak pregovore na način na koji je to tražila Srbija, da do toga neće doći. Razgovori će se nastaviti na nivou SAD, Rusije, EU, za pripremu rezolucije sigurno će biti i paralelnih kontakata sa Prištinom i Beogradom. Pretpostavljam da su neke ponude i ideje na stolu, zajedno sa idejama Beograda, na žalost ne znamo koje su to ideje. Za sada nam ostaje da spekulišemo i čitamo međunarodne medije, izjave međunarodnih funkcionera, nego što imamo informacije od Ministarstva za KiM i od Vlade, koji su to planovi za sledećih par meseci a da nisu samo ponavljanje priče o pregovorima. Ako pregovora ne bude šta se onda dešava, to je onaj odgovor koji mi nismo dobili od Vlade.”
XS
SM
MD
LG