Dostupni linkovi

Del Ponte ne odustaje od tvrdnji o Mladiću


Gjeraqina TUHINA

Odgovarajući na pitanje zašto insistira da Evropska unija ne potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, dok se Ratko Mladić ne nađe iza rešetaka, Del Ponte je odgovorila:
“Jer znam da se Mladić nalazi u Srbiji i da tamošnje vlasti znaju da je Mladić u Srbiji.”
Del Ponte je pozdravila briselsku politiku uslovljavanja, jer smatra da se 90% optuženih nalazi u Hagu jedino zahvaljujući direktnom uslovljavanju Evropske unije. Ona je zatražila još jednom od Evropske unije da zadrži ovaj politički trend, pogotovo kada je Srbija u pitanju.
Glavni haški tužilac je ocenila da nova Vlada Srbije ima drugačiji pristup prema Tribunalu. Potpuna saradnja, kaže ona, podrazumeva i dozvolu pristupa haških zvaničnika dokumentaciji u Srbiji, a to ranije nije bio slučaj:

“Prethodni ministar pravde je zabranio da imamo uvid u dokumentaciju, a sve papire je držao u fioci.”
Na skupu u Briselu i evropski komesar za proširenje Oli Rehn ocenio da je nova Vlada Srbije zaista dokazala volju da ispuni saradnju sa Hagom i da je zbog toga donesena odluka o nastavku pregovora sa Srbijom, te ponovio:

“Neophodan uslov za zaključenje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju jeste potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, koja vodi ka hapšenju Ratka Mladića i ostalih optuženih.”

Na molbu da prokomentariše hapšenje Zdravka Tolimira u Srbiji i njegovo prebacivanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, a zatim izručenje Hagu, Carla del Ponte je rekla:

“Ne zanima me gde se oni hapse. Za mene je važno da imam preostalu četvoricu optuženih u Hagu. Ako oni žele da ih hapse u Beogradu, pa da ih prebace u Republiku Srpsku ili bilo gde, to me uopšte ne zanima.”
XS
SM
MD
LG