Dostupni linkovi

Tamo gde ne postoji ni dan ni noć


”Živim kao pseto na lancu. Radim u rudniku, nemam ni krov nad glavom, živim u jednoj školi. 30 godina radim u rudniku. Da li je to dobar život?”
“Težak život, mnogo težak život.”
“Eto, vidite, pod zemljom smo 500 - 600 metara, nije baš lako ali moramo, takav nam je posao da moramo.”

To su rudari, oni pravi koji na 500 metara ispod zemlje kopaju bakar i zlato.

U pogonu jama RTB Bor za 100 godina rudarenja iskopano je 50 miliona tona rude od čega je dobijeno više od milion tona bakra, 20 tona zlata i stotinak tona srebra. Bio je to Eldorado ne samo za grad, region nego i za državu:

”70, ’80-tih bilo je dobro a onda je naišao jedan težak period ali je sada opet malo bolje. Malo je bolja plata, nije baš neka ali je dobra. Kako je bilo i nije tako loše.”

RSE: Da li je teško?

“Relativno jeste pogotovo u zadnje vreme, slabije provetravanje, vlaga je povećana.”

Rudarima je posle svega ostao samo hleb sa devet kora. U njihovom životu, daleko u utrobi zemlje nije se mnogo toga promenilo:

”Kakav je bio takav je i sad sistem rada, isti, ništa se nije promenilo. Posao kao posao.”

RSE: A u tehničkom smislu?

“Malo manjkaju mašine. Stigla su dva nova kamiona pre 4-5 godina, mehanizacija je već stara. Trebalo bi malo da se promeni da nam bude koliko toliko lakše. Vreme je takvo da nije baš sjajno što se toga tiče. Radimo sa onim šta imamo.”

“Nalazimo se 600 metara ispod zemlje, uslovi su jako teški ali se borimo iz dana u dan da preživimo, da nam bude bolje. Borimo se.”

Osim hodnika preplavljenih vodom, slabe ventilacije i posustale tehnologije rudarima nije ostalo mnogo toga. U utrobi zemlje daleko od svetlosti Gradimir Virjević seća se nedavne borbe sa vodom koja je ispunila hodnike i ugrozila čitavu smenu:

”To je neopisivo. Katastrofa.”

RSE: A šta je to bilo? Voda naišla?

“To je naišao mulj sa kopa koji je probio iz levka. Ugrozio je celu smenu, živote 10-15 rudara. Uspeli smo nekako da izađemo iz te stihije ali smo izgubili jednog čoveka.”

To je bio put u središte zemlje, tamo gde ne postoji ni dan ni noć. Tu gde se teškom mukom zarađuje hleb sa devet kora, još se čuju mašine pravih rudara.
XS
SM
MD
LG