Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pomor ribe u Timoku


Ribolovci iz Knjaževca i Zaječara, koji su učestvovali u čišćenju reke od riba, kažu da je uginulo stotine hiljada riba, belica, krkuša, skobalja, klenova, mrena i deverika. Predsednik Zajednice sportskih ribolovaca "Timočka krajina" Srđan Perić, ocenio je da posledice ove katastrofe neće biti otklonjene ni u narednih deset godina:

“Ovakvu katastrofu nikada nismo imali. Bila je neka ’80-tih godina ali ne ovolikih razmera. Posledice za reku su katastrofalne. Sada imamo mirnu i mrtvu reku.”

Analize Zavoda za javno zdravlje Timok pokazale su da je količina organskih materija jako visoka u rekama Svrljiški i Beli Timok i da je količina amonijaka velika. Koncentracije analiziranih parametara pokazuju da se najverovatnije radi o udruženom dejstvu svih potencijalnih zagađivača čije se otpadne vode ulivaju u gradsku kanaliziaciju i vremenskih prilika koje su tih dana vladale, zaključeno je u obrazloženju zavoda. Inspekcije sada rade na utvrđivanju uzroka pojave amonijaka, kaže Vesna Mitrović, šef odseka za ribarstvo Ministarstva za zaštitu životne sredine:

“U ovom trenutku ne možemo reći ko je potencijalni zagađivač zato što više fabrika ispušta svoje otpadne vode u taj gradski kolektor. Međutim, sužavamo krug, uključeni su inspektori za privredni kriminal kao i javni tužioc tako da radimo na rasvetljavanju i sužavanju kruga industrijskih objekata koji su mogli da dovedu do zagađenja.”

Velika količina amonijaka dovela je do toga da riba ostane bez kiseonika, objašnjava Srđa Popović, nekadašnji savetnik za životnu sredinu u Vladi Zorana Đinđića:

“To je po ovom niskom vodostaju i relativno toploj vodi dovoljno da pojede kiseonik za ribu. Posebno je tragično što je čak i klen stradao koji je inače vrlo otporan na ovu vrstu zagađenja. To znači da je zagađenje, ako biste me kao biologa pitali, dosta ozbiljno.”

Korisnik ribarskog područja, a to je Savez sportskih ribolovaca Timočka krajina, ima pravo da zahteva nadoknadu pričinjene štete, kaže Vesna Mitrović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine:

“Izaći će stručnjaci sa Biološkog fakulteta i pokušaće da procene i daju pravo stanje količine uginule ribe i vrsta koje su uništene. Što se tiče same obnove toka videćemo po njihovim preciznim rezultatima koja je površina toka zahvaćena. Oni će dati najbolje mišljenje kako da reku vratimo u prvobitno stanje ali zasigurno će biti potreban jedan duži vremenski period da se reka vrati u stanje u kojem je bila do sada, odnosno pre par dana.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG