Dostupni linkovi

Šta je obećano Karli del Ponte?


Pojašnjenje ove izjave, od ministra Ljajića nismo uspeli da dobijemo. Istovremeno to, nameće pitanje, da li bi to mogao biti trag u potrazi za najtraženijim haškim beguncem. Nekadašnji oficir jugoslovenske vojske i doskora proganjani autor knjige «Vojna tajna» Vladan Vlajković:

“Ukoliko je to izjava gospodina Rasima Ljajića, da je u tom kontekstu on i rekao, dakle možda imamo nekoga ko sigurno zna gde se nalaze ali nemate načina da naterate te ljude da to i otkriju, pošto ni po zakonu na to nisu obavezni. To ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, ako se vratite unazad godinu - dve dana vršeni su određeni pritisci na porodicu da kaže ili da pomogne da se dođe do gospodina Mladića. Sećate se pretresa ili privođenja Darka Mladića i pretresa oko firme itd. Dakle, niti proizvodi pravno dejstvo niti nešto rešava u smislu da će se taj krug oko Ratka Mladića zatvoriti.”

Ministar Ljajić je potvrdio da je u petak razgovarao s predstavnicima Tribunala povodom izjave Karle del Ponte moskovskom dnevniku 'Komersant', i kaže da je dobio uveravanje iz Tribunala da ona nikad nije izjavila da je u Beogradu dobila obećanje da će Mladić biti izručen do kraja godine. Olga Kavran portparolka glavne tužiteljke:

“Ne u vidu obećanja. Ono što je Vlada obećala je da će raditi i da radi sve kako bi se Mladić locirao i uhapsio. Gospođa del Ponte je izrazila svoju nadu da će se Mladić pojaviti u najskorije moguće vreme a najkasnije do kraja godine. Ono sa čime mi, gospođa del Ponte i Tužilaštvo računamo je uveravanje Beograda da rade sve što je moguće i što treba činiti da bi se on locirao i uhapsio.”

Da je Srbija posvećena saradnji sa Haškim tribunalom i da svi optuženi za ratne zločine moraju biti locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag, potvrdio je i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je pred poslanicima evropskog parlamenta u Strazburu:

"To nije samo naša međunarodna obaveza, to dugujemo pre svega sebi i susedima."

Poznavalac bezbednosnih prilika i profesor fakulteta civilne odbrane Zoran Dragišić ipak veruje da je glavna tužiteljka ovog puta zaista dobila neka čvrsta i nadasve jasna uveravanja:

“Pretpostavljam da je ona dobila mnogo više od običnih obećanja, s obzirom da smo imali prilike da vidimo da ona nije baš osoba koja reaguje mnogo na obećanja i koja je vrlo često zauzimala neprijateljski stav prema Srbiji. Pretpostavljam da je ovaj put dobila i neka čvršća uveravanja, možda i nekakve dokaze da su naše vlasti na tragu Ratku Mladiću. Ne verujem da je ona tako drastično promenila svoj stav samo na osnovu nekakvih obećanja, koja je i do sad dobijala a za koja znamo da nažalost nisu ispunjena.”
XS
SM
MD
LG