Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta je obećano Karli del Ponte?


Pojašnjenje ove izjave, od ministra Ljajića nismo uspeli da dobijemo. Istovremeno to, nameće pitanje, da li bi to mogao biti trag u potrazi za najtraženijim haškim beguncem. Nekadašnji oficir jugoslovenske vojske i doskora proganjani autor knjige «Vojna tajna» Vladan Vlajković:

“Ukoliko je to izjava gospodina Rasima Ljajića, da je u tom kontekstu on i rekao, dakle možda imamo nekoga ko sigurno zna gde se nalaze ali nemate načina da naterate te ljude da to i otkriju, pošto ni po zakonu na to nisu obavezni. To ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, ako se vratite unazad godinu - dve dana vršeni su određeni pritisci na porodicu da kaže ili da pomogne da se dođe do gospodina Mladića. Sećate se pretresa ili privođenja Darka Mladića i pretresa oko firme itd. Dakle, niti proizvodi pravno dejstvo niti nešto rešava u smislu da će se taj krug oko Ratka Mladića zatvoriti.”

Ministar Ljajić je potvrdio da je u petak razgovarao s predstavnicima Tribunala povodom izjave Karle del Ponte moskovskom dnevniku 'Komersant', i kaže da je dobio uveravanje iz Tribunala da ona nikad nije izjavila da je u Beogradu dobila obećanje da će Mladić biti izručen do kraja godine. Olga Kavran portparolka glavne tužiteljke:

“Ne u vidu obećanja. Ono što je Vlada obećala je da će raditi i da radi sve kako bi se Mladić locirao i uhapsio. Gospođa del Ponte je izrazila svoju nadu da će se Mladić pojaviti u najskorije moguće vreme a najkasnije do kraja godine. Ono sa čime mi, gospođa del Ponte i Tužilaštvo računamo je uveravanje Beograda da rade sve što je moguće i što treba činiti da bi se on locirao i uhapsio.”

Da je Srbija posvećena saradnji sa Haškim tribunalom i da svi optuženi za ratne zločine moraju biti locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag, potvrdio je i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je pred poslanicima evropskog parlamenta u Strazburu:

"To nije samo naša međunarodna obaveza, to dugujemo pre svega sebi i susedima."

Poznavalac bezbednosnih prilika i profesor fakulteta civilne odbrane Zoran Dragišić ipak veruje da je glavna tužiteljka ovog puta zaista dobila neka čvrsta i nadasve jasna uveravanja:

“Pretpostavljam da je ona dobila mnogo više od običnih obećanja, s obzirom da smo imali prilike da vidimo da ona nije baš osoba koja reaguje mnogo na obećanja i koja je vrlo često zauzimala neprijateljski stav prema Srbiji. Pretpostavljam da je ovaj put dobila i neka čvršća uveravanja, možda i nekakve dokaze da su naše vlasti na tragu Ratku Mladiću. Ne verujem da je ona tako drastično promenila svoj stav samo na osnovu nekakvih obećanja, koja je i do sad dobijala a za koja znamo da nažalost nisu ispunjena.”
XS
SM
MD
LG