Dostupni linkovi

I Japanci na crnogorskoj obali


Crnogorsko primorje ponovo postaje odredište turista iz cijele Evrope:

RSE: Where do you come from?
TURISTA1 : Belgija.
TURISTA2: England
TURISTA3: Francuska.

RSE: Odakle ste?
TURISTA: Iz Požege.

Ipak, najbrojniji na budvanskim plažama su Rusi. Turoperatori koji posluju sa Moskvom već od predsezone trljaju ruke:

„Treba očekivati u odnosu na prošlu godinu, kada smo imali ostvarenih 330 rezervacija, Ove godine u startu povećanje minimum nekih 30, 40%“.

RSE: O kakvom profilu turista je riječ?

„Imamo različite goste koji traže hotele od četiri, pet zvezdice, ali i koji traže najjeftinije hotele ili privatni smeštaj najjeftiniji. I bogati i siromašni, ako mogu tako da kažem. Krevete smo zakupili na Budvanskoj rivijeri, od Budve do Petrovca“, ali radimo i sa Ulcinjskom rivijerom i sa Herceg Novim“.

RSE: Osim Crne Gore, koja su omiljena područja odmora Rusa posljednjih godina?

TUROPERATOR: Dosta je Rusa koji vole da idu u Tursku u letnjem periodu, i zimi u Egipat. Zato što plaćaju manju cenu, na primer, za tu cenu koju plaća za aranžman u Crnoj Gori u hotel od tri zvezdice, oni mogu za iste pare da dobiju hotel od pet zvezdica u Turskoj sa hranom i all inclusive .

Domaće agencije i trgovci sve češće ističu natpise na ruskom, a mediji emituju programe i reklame na tom jeziku. Na pitanje koji turisti su najčešće korisnici vanpansionske ponude, najčešći odgovor je:

„Rusi, naravno, iz bivšeg Sovjetkog Saveza sve republike, ali Rusija najviše“.

RSE: Kakvi su oni turisti? Daju li dobre napojnice?

AGENCIJA: Ne. Zaista. Jedan cent nijesmo dobili. Traže kusur od deset centi.

RSE: Ova sezona pamtiće se i po otvaranju jednog novog turističkog tržišta za Crnu Goru:

„Ove godine prvi put su počeli Japanci da rade Balkan ture, a to su ture koje idu Makedonija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Bosna, Hrvatska, Slovenija“.

Karlo Petelin, „Iberostar“:

„Japanci su vrlo radoznali. Oni su došli tri dana ovdje, i to je prva zvanična posjeta, možemo da nazovemo, neke japanske grupe od samostalne Crne Gore. Nakon jednog vrlo, vrlo dugog puta dovde, odmah su obišli Boku Kotorsku, spremaju se za Njeguše, već znaju da izgovore „Njeguši“, „Kotor“ i tako dalje. Crna Gora jeste, i biće interesantna za Japan u vrlo bliskoj budućnosti“.
XS
SM
MD
LG