Dostupni linkovi

Vrelo hrvatsko kulturno ljeto


Od Norah Jones i Tosce u Pulskoj Areni, Verdijeva Trubadura na splitskim Gripama, Dubrovačkih ljetnih igara u znaku Marina Držića, sve do Vojvodine kao "zemlje partnera“ na ovogodišnjem Motovunskom filmskom festivalu. Bilo bi zapravo najbolje iduća dva mjeseca uzeti slobodno i putovati uz jadransku obalu od jednog do drugog događanja, kaže intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, Nada Matošević, gdje su Riječke ljetne noći već počele:

"Otvorenje je 5. lipnja, a 6. lipnja je premijera LA COMMEDIA È FINITA u režiji José Cura sa našim ansamblom, nekim gostima i pjevačima. Očekuju nas još dvije velike premijere: Goldoni Terminus, Talijanske drame, koja će se održati 6. srpnja u staroj tvornici Harteri i premijera Hrvatske drame, 11. srpnja, Lukrecija, koja će se odvijati na plaži Glavanovo."

Svečano otvaranje 58. Dubrovačkih ljetnih igara je 10. srpnja. Glasnogovornica Ivana Medo napominje da su cijele u znaku 500 godišnjice rođenja najvećeg hrvatskog komediografa, Marina Držića:

"Ove godine zbog toga pripremamo dvije Držićeve dramske premijere: Arkulin, koju će raditi Krešimir Dolenčić sa festivalskim dramskim ansamblom, a druga je Dum Marinu u pohode, koju radi Joško Juvančić. To je prvi put da se ta predstava izvodi na Dubrovačkim ljetnim igrama i to na jednoj novoj lokaciji koja se zove Collegium Ragusinum, u središtu grada."

Glasnogovornik Splitskog festivala, Davor Vuković, izdvaja dvije velike dramske premijere – Libar, Marka Uvodića Splićanina i Racinovu Fedru u režiji talijanskog redatelja Marka Shakaluge:

"Festival će biti otvoren 14. srpnja premijerom Verdijeva Trubadura. Tradicionalno Splitsko ljeto uvijek se otvara opernom premijerom. Ovaj put festival neće biti otvoren na Peristilu, već na pozornici na splitskoj tvrđavi Gripe. Trubadurom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a režirat će ga talijanski redatelj Maurizio Di Mattia."

Filmski festival u Puli, poznatim vatrometom niz lukove drevne Arene, počinje 12. i traje do 21. srpnja. Izvršna producentica, Tanja Miličić:

"Otvaramo ga filmom Pjevajte nešto ljubavno od Gorana Kulenovića. Drugi dan slijedi Pravo čudo, Lukasa Nola, zatim Armin, Ognjena Sviličića. Najveće što će se desiti ove godine na festivalu je hrvatska premijera Harry Potter-a i jedan film koji je koprodukcija, redatelja Ljubiše Samardžića, Konji vrani."

Histria festifal: Bashkima Shehua u Arenu ovo ljeto ponovo dovodi najpoznatija glazbena svjetska imena, uključujući i domaću produkciju Tosce, Damira Zlatana Freya:

"Drugi projekt je balet, svjetska premijera Raspućina."

U četiri dana ovogodišnjeg Motovunskog festivala, koji počinje 23. srpnja, prikazat će se više od 80 filmova iz cijelog svijeta. Najveći hit je "Panov labirint", dobitnik tri Oscara. Umjetnički direktor, Rajko Grlić:

"Zemlja partner je Vojvodina. To ide pod sloganom koji glasi – Vojvodina, zemlja partner Autonomne pokrajine Motovun. Motovun se pretvara u ravnicu, poništava se brdo i pet dana smo u vojvođanskoj ravnici. Motovunski zvonik se pretvara u Petrovaradinski zvonik i pod njim će se dogoditi vojvođanski mirisi, okusi i zvuci. Bit će retrospektiva vojvođanskog filma, od Pop Ćire i pop Spire, prvog filma u boji, koji je snimljen na teritoriji bivše Jugoslavije i prvog filma koji je žena režirala."
XS
SM
MD
LG