Dostupni linkovi

Ruku ruku mije, na crnogorski način


Komentarišući izjavu crnogorskog šefa diplomatije Milana Roćena koji u intervjuu podgoričkom dnevniku „Vijesti“, osvrćući se na najave da bi u Italiji moglo doći do podizanja optužnice za šverc duvana protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića, kazao da se radi o: „Poznatoj farsi, ispričanoj priči koja se plasira isključivo u prelomnim trenucima za Crnu Goru“, Stanko Marić, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore za naš Radio kaže da ga takvi istupi ne iznenađuju, iako nijesu u skladu sa uobičajenom praksom u demokratskm zemljama:

„Ministri su političari i oni brane, naravno, politiku Vlade i nosioce te politike. Tako da meni to ništa nije iznenađujuće. Iako naravno, u demokratski razvijenim zemljama to nije dobro da ministri prejudiciraju stvari, da ulaze u suštinu problema i tako dalje, ali to je naša zbilja, to je nešto što se ponavlja godinama. U svakom slučaju, ne može uticati na ishod postupka koji se vodi u drugoj državi. To je bar nekakva olakšavajuća okolnost“.

Podsjetimo. Nedavno je na oštro reagovanje pravne zajednice naišao i javni istup ministra pravde Miraša Radovića koji je ustvrdio kako država Crna Gora ne snosi odgovornost za deportaciju Muslimana Bošnjaka koji su 1992. godine izručeni Vojsci haškog bjegunca Radovana Karadžića. Radović je donio presudu iako se pred crnogorskim sudovima vodi krivični postupak protiv policijskih funkcionera koji se terete za zločin protiv civilnog stanovništva. Praksa predstavnika izvšne vlasti da prejudiciraju, komentarišu pravne pitanja i započete sudske postupke, prema riječima funkcionera Pokreta za promjene Nebojše Batrićevića ne treba nikoga da čudi jer su motivi, kako kaže, očigledni:

„Ja bih samo dopunio da se pored ministra Miraša Radovića i ministra Roćena u tu vrstu kampanje na nesreću građana Crne Gore uključila i Vrhovni državni tužilac Republike Crne Gore Vesna Medenica koja, da je sreće ne bi trebalo da nam iz okolnih država govore, prepričavaju ono što zna svaki građanin Crne Gore. Njihove izjave su zapravo politikantske i ne znače ništa, sem odbranu lika i djela vlastitog gospodara čijom su zaslugom zasjeli na visoke državničke funkcije. Ovo nije političko pitanje. To tvrdim kao profesionalac, ovo je par exellance pravno pitanje i s obzirom da je to tako ja ne želim da komentarišem da ne bih upao u njihovu grešku i zamku“.

Da je otvoreno miješanje funkcionera izvšne vlasti u već započete sudske postupke i preliminarne istrage koje bi mogle dobiti sudski epilog nazadna praksa, smatra i Dejan Vujanović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore:

„Mislim da funkcioneri izvršne vlasti ne bi trebalo da komentarišu rad sudova, postupke koji teku pred sudovima, aktuelne, tekuće postupke. Oni mogu da komentarišu kvalitet rada sudova, ali da se upuštaju u komentar postupanja sudova u konkretnim predmetima, mislim da je štetno i da je to van njihove kompetencije.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG