Dostupni linkovi

U Sarajevu ubijen Ramiz Delalić Ćelo


Ramiz Delalić Ćelo, nekadašnji sarajevski ratni komandant, ubijen je sinoć oko ponoći sa nekoliko hitaca iz pištolja. Policija za sada nema novih detalja. Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Jusuf Zornić:

“Mi trenutno prikupljamo sva korisna saznanja i činjenice koje će nam koristiti u identifikaciji lica koje je izvršilo ovo krivično djelo.”

RSE: Jeste li došli do sazanja je li u pitanju jedno lice za kojim tragate, ili više lica?

ZORNIĆ: Da vam kažem, trenutno ne možemo govoriti te podatke. Sve ono što je u cilju istrage, što bi moglo da dovede u pitanju istragu ne možemo govoriti.”

Delaliću se sudilo za ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, koje se dogodilo početkom marta 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji, no presuda nikad nije donesena.

Delalićevo ime se spominjalo je i u kontekstu ratnih zločina počinjenih nad trideset troje Hrvata u selu Grabovica kod Mostara. U to vrijeme Delalić je zapovijedao Devetom brdskom brigadom Armije BiH, čiji su pripadnici navodno i počinili masakr. Istražitelji Haškog tribunala su ga više puta saslušavali, no protiv njega nije podnesena optužnica, a u svim javnim istupima on je odbijao odgovornost za taj zločin.

U poratnom razdoblju Ramiz Delalić slovio je za jednog od ključnih ljudi organiziranog kriminala u BiH, a više od dvije godine proveo je u bijegu pred zakonom u Turskoj.

“Jedan je od četrnaestorice višestrukih povratnika o kojima u javnosti vlada mišljenje da se organizovano bave vršenjem najtežih oblika organizovanog kriminala na području Kantona Sarajevo", svojevremeno je napisao Ismet Dahić, tadašnji ministar policije, u informaciji dostavljenoj najvišim instancama vlasti u Kantonu, prilažući uz svako ime i spisak optužnica. Dahić, koji je Ćelu najviše puta hapsio, danas ocjenjuje da se država nije dovoljno pozabavila ovim problemom, te su ulični obračuni tog miljea bili neminovnost:

“Znate, bilo je puno tih postupaka, međutim znam i to da sam ja od zajednice, od politike, od države, od društva tražio da se u skladu sa važećim zakonskim propisima pristupi procesu resocijalizacije takvih lica, dakle da se lica socijaliziraju i navedu na pozitivna pravila i razmatranje i ponašanje. Međutim, to nije prihvaćeno, nije se vidjelo u tom momentu šta želi autor. I mislim da ovo u Sarajevu što se događa je rezultat, između ostalog, i toga što politika niti hoće da čuje, niti hoće da zna, niti hoće da vidi. Iz kojih razloga? Vjerovatno i tu postoje neke druge interesne sfere. Međutim, i dalje zagovaram to da policija treba da ima ovlaštenje i da policiji treba da se daju u nadležnost rješavanja tih nesređenih situacija. Mislim da bi to jedino bio pravi lijek na današnji dan.”

U periodu od 1991. do 1999. godine protiv Ćele je podignuto 14 optužnica. Delalić je od 1999. do danas nekoliko puta hapšen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, napada na ugostitetlje, policajce… Juče mu je počelo suđenje za nedozvoljeno posjedovanje oružja. Za magazin “Dani” svojevremeno je izjavio da je za njegovo ubistvo nuđeno 300.000 eura. Novinarka magazina “Dani” Dženana Karup:

“Ja mislim da u ovom slučaju - teško je decidno tvrditi - se radi o obračunu kriminalnih krugova, odnosno mafije u Sarajevu. To govorim na osnovu događaja od posljednjih nekoliko godina, sukoba koje je imao Ramiz Delalić sa, uslovno rečeno, albanskom mafijom u vrijeme dok je bio u bjekstvu u Istanbulu i neposredno nakon što se vratio, ustvari nije neposredno jer već nekoliko godina traju ti sukobi. Bilo je nekoliko pucnjava, baš nekoliko obračuna.”

U kuloarima Ćelina smrt dovodi u vezu i sa nedavnim ubistvom Selvera Lekića, čiji izvršilac ubistva je prešao granicu i postao nedostupan bh. organima gonjenja.
XS
SM
MD
LG