Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedino opijum uspeva u južnom Avganistanu


Povodom nedavnog Medjunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala upozorila je da je Avganistan crna tačka. Ekspert Tomas Pitschmen je rekao:

"Devedeset dva procenta svetske proizvodnje otpada na Avganistan. Suočavamo se sa dramatičnim rastom uzgoja – u 2006. godini za 49 odsto vise nego u prethodnoj", ističe Pitscmen.

Antonio Mario Kosta, izvršni direktor UN-ove Kancelarije kaže da je najveća proizvodnja opijuma u južnim avganistanskim provincijama, pre svega u Helmandu, najjačem uporištu Talibana. U ovoj oblasti uzgojeno je više droge nego u državama kao što su Mijanmar (bivša Burma), pa čak i Kolumbija. On ističe da je opijum više bezbednosno nego pitanje samog korišćenja droge.

"Stituacija u Avganistanu je neprihvatljiva, ne samo zbog masovnog uzgoja droge, već i siromaštva, nestabilnosti, korupcije, pobune. Veliki rast u proizvodnji opijuma je upravo posledica takvog stanja", ističe Kosta.

Tomas Pitschmen smatra da paralelno sa suzbijanjem pobune Talibana treba omogućiti poljoprivrednicima u toj oblasti druge poslove od koji bi zaradili za život.

"Neophodna je kombinacija učvršćivanja vladavine zakona, jer najviše pobunjenika ima upravo u oblastima gde je najveća prozivodnja opijuma – istovremeno sa obezbedjivanjem sredstava lokalnim zemljoradnicima da na alternativni način zarade novac. Medjutim, zbog pobune svi ti programi su praktično neprimenjivi na jugu Avganistana. Dakle, nužno je da se prekine taj začarani krug", naglašava Pitschmen.

U medjuvremenu, u laboratorijama u Avganistanu oko 90 odsto opijuma se prerađuje u heroin i morfijum pre nego što se distribuira širom sveta. Samo do pre dve godine droga je iz Avganistana uglavnom krijumčarena u sirovom stanju.

U izveštaju Kancelarije UN ističe se da mada je situacija u Avganistanu veoma zabrinjavajuća, ostvaren je uspeh u sasecanju proizvodnje opijuma u drugim delovima sveta. Tako je u takozvanoj "Zlatnoj Trijangli", u kojoj su Mijanmar, Tajland i Laos uzgoj opijuma smanjen za 80 odsto u poslednjoj deceniji.
XS
SM
MD
LG