Dostupni linkovi

Budućnost je u mega gradovima?


Svako ko se barem jednom prošetao po velegradima svijeta uočio je isto – svi liče jedan na drugog. Buka, zagađenje, siromaštvo, elitizam - univerzalni su faktori svih mega-gradova, bilo da je riječ o Bombaju, Istanbulu, Sao Paolu ili New Yorku. I sviđalo se to nekome ili ne, prema sadašnjim kretanjima, budućnost čovječanstva leži u tim velikim gradovima.

Da li to znači da će se buduće generacije rađati u zagušljivim i pretrpanim predgrađima, a ne u idiličnim uvjetima zelenila neke farme? U zemljama u razvoju sigurno, tvrdi istraživanje UN-a. Procentualno će se moći porediti s evropskim razvojem krajem 18. i početkom 19. stoljeća, kada je ubrzana industrijalizacija opustošila selo i preselila ljude u gradove.

Demograf i analitičar UN-a George Martine kaže da će urbanizacija u narednih 25 godina biti kao nikada dosada u istoriji, izražavajući nadu da će se svijet umjeti na vrijeme pripremiti za ta dešavanja:

„Optimisti smo oko perspektiva urbanističkog jačanja, što omogućava neviđene mogućnosti razvoja, interakcije. Svi ti izazovi se moraju spremno dočekati, moramo biti pripremljeni. Ne smijemo jednostavno čekati da se to desi i onda gasiti požare. Moramo odmah početi mijenjati naše navike.“

Martin svoj optimizam gradi na pozitivnim stranama urbanizacije – razvoj, bolje obrazovanje, veće tržište rada, bolje zdravstvo, spolna ravnopravnost. Gradovi, pak, već sada moraju misliti na širenje izvora vodosnabdijevanja, energije, širenje saobraćajnica, jeftinog gradskog prijevoza. On je izvještaj UN-a nazvao "pozivom za akciju" svim vladama i gradovima koji bi već sada trebali napraviti planove za svoja proširenja. Ni u kom slučaju ne bi smjeli čekati i pretvarati se da će problem biti riješen sam od sebe ili jednostavno nestati.
XS
SM
MD
LG