Dostupni linkovi

Reakcije na Zakon o Memorijalnom centru Potočari


Odluka Visokog predstavnika da nametne Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica Potočari, po kojem se upravljanje ovim centrom prenosi na državu preko upravnog odbora kojeg će imenovati Vijeće ministara BiH, u Republici Srpskoj je ocijenjena kao akt koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH o Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić smatra da je visoki predstavnik donošenjem ove odluke izašao izvan okvira svojih nadležnosti:

“Ovo ne može biti doprinos miru i stablizaciji Bosni i Hercegovini. S druge strane, ako posmatramo Ustav BiH i Ustav RS-a, oni su prekršeni, takođe i i Dejtonski mirovnim sporazum, tako da se postavlja pitanje da li na ovim prostorima važe ustavi, da li važe zakoni i ko krši ustav i zakon.”

Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica Potočari bio je u parlamentarnoj proceduri. U Predstavničkom domu državnog parlamenta niko nije glasao protiv nacrta ovog zakona, ali nije usvojen zbog odsustva poslanika iz reda srpskog naroda.

Loše je ovo što je uradio visoki predstavnik, mišljenja je predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić:

“Loše je što je proglasio jedan zakon koji nije prihvaćen u Parlamentu BiH. Loše je što se stavio na stranu bošnjačkih političkih partija jer su one predložile ovaj zakon. Dosadašnju nametnutu odluku, jer je i ranije odlukom visokog predstavnika bilo nametnuto stanje, odnosno status Fondacije Potočari, zamijenio je novom nametnutom odlukom, u ovom slučaju Zakonom o Memorijalnom centru koji je išao i korak dalje s obzirom da je prenio nadležnost na nivo države BiH u smislu upravljanja, u smislu finansiranja i u smislu obezbjeđenja.”

Prema riječima Radojičića, visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling na kraju svog mandata podlegao je pritiscima stranaka sa bošnjačkim predznakom:

“Mi znamo da se radilo o uticajima određenih krugova i žao nam je što je visoki predstavnik, koji je u ovom svom mandatu unazad godinu i više dana vrlo racionalno postupao u BiH, na kraju svog mandata odlučio da pokuša da se dodvori svima onima kojima svih ovih godinu i više dana nije bio prihvatljiv. Njima se nije uspio dodvoriti jer njihovi apetiti su nezajažljivi, a izgubio je svako povjerenje u RS-u.”

Poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović pozdravio je odluku visokog predstavnika ističući da je ovo bio jedini način da se osigura rad Memorijalnog centra u Potočarima nakon odlaska visokog predstavnika iz BiH:

“Visoki predstavnik je u skladu sa svojim ovlaštenjima donio ovaj zakon. Najbolja stvar bi bila da je ovaj zakon donešen u parlamentarnoj proceduri. Nažalost, imam osjećaj da pojedinci ili grupe poslanika iz RS-a ne žele još da se suoče sa prošlošću. Ovo je suočavanje sa prošlošćuu i mislim da bi dalo pozitivan signal za budućnost BiH da je došlo do podrške u parlamentarnoj proceduri. Ja svakako podržavam ovu odluku i mislim da ona ne remeti ukupne odnose u BiH.”

Komentarišući reakcije iz RS-a, Sadiković je ocijenio da se čitava stvar nepotrebno politizira iz Banje Luke:

“U Srebrenici su to ljudi prihvatili kao nešto što treba riješiti, pogotovo porodice žrtava genocida. Nisam naišao na neke, hajde da tako kažem, ružne komentare građana srpske nacionalnosti.”

Predsjednik Kluba hrvatskih delegata u Vijeću naroda Narodne skupštine RS-a Tomislav Tomljanović u odluci Kristijana Švarc-Šilinga ne vidi ništa loše:

“Ovo je još jedan dokaz da kad ne rade domaće institucije, onda radi OHR i on se time opravdava. Međutim, posebno smatram da je to u principu jedna moralna satisfakcija svim žrtvama genocida, jer ako su oni bili žrtve genocida iste te republike red je barem da se na taj način izuzme od toga za sada. A što se tiče upada u ustavni sustav RS-a i BiH, mislim da toga nema iz prostog razloga što je ovo samo jedna institucija. To bi bilo slično kada bismo mi rekli zbog činjenice što je porezna uprava u Banjoj Luci da je to jednako tako napad na ustavni predak RS-a ili BiH. Ja to tako vidim.”

I Tomljanović je mišljenja da se oko odluke visokog predstavnika nepotrebno podiže politička prašina.
XS
SM
MD
LG