Dostupni linkovi

Novi kosovski pasoš ličiće na evropski


Predlog zakona o dokumentima je usvojen i sve je spremno za njihovu izradu, samo se još čeka odluka o statusu, kažu zvaničnici. Skupština Kosova je usvojila predlog zakona o privremenim putnim dolumentima, ali bez odluke u Savetu bezbednosti, nije moguće preduzeti dalje korake, kaže Bajram Mjeku, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

”S ciljem da gradjani Kosova ne osete nedostatak putnih dokumenata MUP je završilo sve neophodne pripreme i spreman je za početak izrade dokumenata”, kaže Mjeku.

Mjeku ističe kako su predlogom zakona predvidjene različite kategorije putnog dokumenta, način izdavanja i ostali detalji. Pošto se Kosovo nalazi pod medjunarodnom upravom, gradjani imaju UNMIK dokumenta, to su lična karta i putni dokument koji zamenjuje pasoš.

Istovremeno mnogi još uvek poseduju srpski pasoš koji je ravnopravno važeći dokument. Mjeku kaže da će novi pasoš Kosova ličiti na pasoše EU. Medjutim, on ističe da se čeka odluka o statusu.

”Najpre je potrebna odluka o simbolima, a nakon toga možemo početi sa izradom dokumenata i zamenom postojećih. Čekamo tu odluku, a i ne možemo početi proceduru bez odluke o statusu”, kaze Mjeku.

Sdruge strane poslanik Demokratske partije Kosova Ram Buja kaže da je predlog zakona usvojen ali on nije potpun zbog praznina, pošto su mnoga pitanja neredjena.

”Insistiramo da ne usvajamo privremena dokumenta, a oni se tako zakonom definišu, i zato ne treba da pravimo eksperimente”, kaže Buja.

Inače, osim odluke o simbolima Kosova, sprovodjenje zakona o dokumentima će morati sa sačeka rešenje statusa u Savetu bezbednosti UN-a.
XS
SM
MD
LG