Dostupni linkovi

Strpljenje Prištine pri kraju


Suroi je izjavio da je za kosovsku stranu neprihvatljiv nastavak pregovora o predlogu Martija Ahtisarija. Kosovu je potreban jasan i ograničen proces rešavanja statusa, izjavio je Suroi. Suroi je upozorio da Kosovo ne može iz meseca u mesec očekivati kada će biti doneta odluka.


Svako novo razmatranje predloga Martija Ahtisarija, podrazumeva početak pregovaračkog procesa, izjavio je Veton Suroi, član Pregovaračkog tima i predsednik opozicione partije Ora.

Suroi je rekao da je na sastanku sa izaslanikom EU Stefanom Leneom preneo kako status Kosova ne može biti talac nijedne države, aludirajući time na Rusiju. Kosovu je potrebno jasno stanje, odredjivanje datuma za nezavisnost a ne beskonačan pregovarački proces, istakao je Suroi.

“Potreban nam je jasan proces, vremenska odrednica. Kosovo ne može ulaziti u svaki mesec i čekati šta će se desiti na nekom sastanku ili šta će biti sa predlogom rezolucije”, rekao je Suroi dodajući da je Kosovu potreban tačan datum.

Suroi je upozorio da onog trenutka kada se počne pregovarati o predlogu Martija Ahtisarija onda će on postati neprihvatljiv za Kosovo, pa čak i sa najmanjom promenom.

Poslednjih dana se čuju najave da će Priština i Beograd imati još četiri meseca za pregovore, nakon čega će se primeniti plan Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je da se na ministarstkom sastanku EU čulo da da bi predstavnici Beograda i Prištine mogli dodatno da pregovaraju u Briselu. Medjutim, Suroi kaže kako ne zna da je neko predložio Prištini da sa Beogradom počne pregovore u Briselu.

„Ja nisam čuo za takav poziv. Ahtisarijev paket je zapečaćen, predat generalnom sekretaru UN, prihvaćen u Skupštini Kosova pod uslovom da on bude deo rezolucije, o takvom predlogu se ne može pregovarati”, rekao je Suroi.

Sjedinjene Americke Države i Evropska unija podelile su u Ujedinjenim nacijama novi nacrt rezolucije o Kosovu, kojom se Srbiji i Kosovu ostavlja još četiri meseca da pokušaju da pregovorima dodju do rešenja budućeg statusa.

U nacrtu rezolucije ističe se da ukoliko se razgovorima ništa ne postigne, onda će se sprovesti plan Martija Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG