Dostupni linkovi

Webb Caffe: Tri tenora i orkestar traže dirigenta


Priča mi je ispričana kao istinit dogadjaj ali je nisam provjeravao. Ali ono što ne treba provjeravati jeste činjenica da je u ratu gotovo besprijekorno funkcionirala mreža kriminala. Bili su pametniji od ostalih i nisu se bavili nacijama nego – trgovinom. Oni su radije kupovali ljude nego ih ubjedjivali, radije zaradjivali na patriotizmu nego li se njime bavili.

Ko ono reče da svaka država u svijetu ima svoju mafiju, a da na Balkanu mafija ima svoju državu?

Danas, 14 godina kasnije jedna za drugom pristižu vijesti o korupciji i hapšenjima. Evo samo onih iz posljednja tri dana. Najspektakularnija je akcija "Maestro" i hapšenje rukovodioca u Hrvatskom fondu za privatizaciju. "Tri tenora će uskoro dobiti i orkestar", kaže predsjednik Hrvatske Stipe Mesić aludiravši na trojicu uhapšenih potpredsjednika HFP-a. Pero Kovačević iz Hrvatske Stranke Prava je na sjednici Sabora podsjetio na nalaz državne revizije koja je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u 1481 od 1556 privatizacija, i kaže da se akcija ne može zaustaviti na "žrtvenim jarcima" iz Fonda za privatizaciju.

Prekjučer je iz Podgorice stigla vijest da u Crnoj Gori gradjani i firme duguju Elektroprivredi 100 milijuna eura. Dnevni tisak ("Vijesti") piše da je medju najvećim dužnicima i Baja Sekulić sa 300 tisuća eura duga čiji je većinski vlasnik "Eurofond" na čijem se čelu nalazi Veselin Barović. Priča je važna jer Baroviž sjedi u upravnom odboru Elektroprivrede i vlasnik je akcija elekroprivrede. Vanja Čalović, Koordinatorka mreže za afirmaciju nevladinog sektora kaže za naš radio da ima niz firmi koje struju uopće ne plaćaju, neki imaju subvencionirane cijene, a čak ima i pojedinaca koji umjesto plaćanja sredjuju svoje dugove političkim dogovorom. "Ja shvaćam da gospodin Barović neće sebi isključiti električnu energiju ali neko mu mora reći da ako je on u upravnom odboru – njegova solana ne može korisiti električnu energiju, a da je ne plaća. To onda znači da svi akcionari ne moraju plaćati struju."

Jučer je u Ljubljani revizija prodaje državnog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu "Mercator" pokazala da je vlada mogla za 5 milijuna eura postići bolju cijenu prilikom prodaje njegovih dionica. Merkator je kasnije dijelove ugovora proglasio poslovnom tajnom.

U Srbiji je izadata potjernica za Stankom Subotićem, radi krijumčarenje cigareta od 1995 do 1997 godine, čime je budžet oštećen za 40 miliona eura. U optužnici se našlo mjesta i za suprugu i sina Slobodana Miloševića. Čedomir Jovanović, prvi čovjek Liberala u Srbiji, kaže da se radi o političkom obračunu sadašnje vlade sa neistomišljenicima: "Ako se od 2004-e godine u fijoci Dragana Jočića (ministar policije) nalazi dokument na osnovu kojeg je Stanko Subotić danas osoba na medjunarodnoj poternici koji su bili razlozi neažurnosti ministra policije u te tri godine i šta se to dramatično desilo pa se on naglo zainteresirao za taj slučaj posljednje dvije nedjelje!"
Gotovo kompletno rukovodstvo "Željeznica Republike Srpske" završilo je iza brave, nakon što su uhapšeni u okviru velike istrage vezane za prodaju zemljišta i navodno nelegalnu prodaju vagona.
Naravno da je bolje ikad nego nikad i naravno da je dobro da svi odgovaraju za ono sto su uradili. Problem korupcije, medjutim, nije riješiv ako se zaustavi na ovom nivou i na ovim primjerima. Zvuči teško vjerovatno da nema političke odgovornosti u slučaju skandala u Hrvatskoj, neko sasvim sigurno štiti one u Podgorici koji ne plaćaju struju, neko je oduvijek znao ko se bavi švercom cigareta u Srbiji, neko je iz Banjaluke postavio rukovodstvo tamošnjih željeznica.
Jedini koji tvrde da nema političke odgovornosti su, naravno, oni koji jesu odgovorni – političari. "Moj klijent nije nikoga okrivio za ništa jer on sebe ne smatra krivim. On je samo rekao da je Polančec (potpredsjednik vlade Hrvatske) znao za sve što je radio" – izjavljuje advokat uhapšenog Ivana Gotovca, jednog od uhapšenih iz Hrvatskog Fonda za privatizaciju.
Najnovija lista korupcije u svijetu pozicionirala je Hrvatsku na 69-to mjesto, Srbiju na 90-to, Bosnu i Hercegovinu na 93-e a Makedoniju na 105-to.

Jednom sam na temu korupcije čuo i ovakvo stihoklepstvo:

DRUŽE TITO TI SE NAMA VRATI
STIGLI NEKI NOVI DEMOKRATI
TI SI KRAO AL' SI NAMA DAV'O
OVI KRADU AL' NAMA NE DADU

Ako ima onih koji "čitaju" izmedju redova ove kolumne nije ovaj stih zato što se neko zalaže za povratak komunizma. Ali čini mi se da ako si nesto "privatizirao" u komunizmu morao si prvo postati na neki način "zaslužan" da bi uopće imao pristup takvim mogućnostima. Ti "zaslužni" su tada krali OD države. Ovi koji danas privatiziraju, bez znakova navoda, počinju kao konobari, a završavaju kao generali, ili počinju kao šoferi pa postaju tajkuni. Oni ne kradu od države nego su ukrali i kradu samu DRŽAVU. Oni su njeni vlasnici.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG