Dostupni linkovi

Crnogorsko primorje je jedna opcija


Iako će prema zvaničnim podacima više od 40% turista iz Srbije i ove godine ljetovati u Grčkoj, u Crnoj Gori očekuju 600 hiljada gostiju iz Srbije koji se nakon prošlogodišnjeg bojkota zbog referenduma i otcepljenja ponovo vraćaju crnogorskim destinacijama. Mira Milivojević iz kragujevačke agencije ’Arion’ kaže da je crnogorsko primorje ovog leta ponovo postalo najvažnija destinacija turista iz Kragujevca:

„Mogu da kažem da je posle onog famoznog referenduma bilo nešto smanjeno interesovanje ali je zato ove godine enormno interesovanje. Čak smo se malo pokajali što nismo uzeli više zakupa u CG.“

Žika Trakić iz agencije ’Holidej’ ističe da pored turista koji u CG kupuju aranžmane veliki broj građana letuje u svojim kućama ili kod prijatelja što znatno povećava ukupan broj gostiju iz Srbije:

„Postoji tradicija, mnogi naši građani imaju kuće, vikendice, stanove u CG tako da će nastaviti i dalje da odlaze.“

Maja Liješević pomoćnik direktora Turističke organizacije CG kaže za naš program da je veliko interesovanje turista iz Srbije za crnogorsko primorje najbolji pokazatelj dobrih odnosa između novonastalih država Srbije i CG:

„To je pokazatelj koliko političke prilike ili neprilike ne mogu da utiču na našu tradicionalnu povezanost jer svaki građanin Srbije u CG nije samo turista, on je mnogo više od toga. To je ono što karakteriše i prevazilazi granice politike i to je ono na čemu treba i dalje graditi naše odnose.“

Iako je zbog blizine, povoljnih cena i bezviznog režima crnogorsko primorje među Kragujevčanima ponovo najomiljenija turistička destinacija dosta je i onih koji ga još uvek bojkotuju iz političkih razloga:

„U CG neću da idem iz principa, ići ću ili u Tursku ili u Grčku. Čim su oni želeli da se otcepe od nas znači stvarno da mi Srbi nismo izgleda za njih toliko interesantni. Pa zašto bi oni bili za nas?“

„Mislim da bih pre išla u Grčku ili u Tursku.“

Dragana Ljubanović menadžer Turističke organizacije Budve smatra da je raznovrsna i pristupačna ponuda glavni adut crnogorskog primorja pred turistima iz Srbije:

„Imamo ponudu za svačiji džep. Cene u privatnom smeštaju trenutno se kreću od 5 do 8 eura a u glavnoj turističkoj sezoni cene će biti od 8 do 20 eura, što naravno zavisi od kategorizacije samog objekta.“

I pored toga većina Kragujevčana će i ovo leto provesti kod kuće ili kod rođaka na selu. Jadransko, Egejsko, Mramorno ili Crno more za njih su i dalje podjednako daleko zbog loših plata i slabog standarda. Evo šta smo zabilježili u anketi u na ulicama Kragujevca. Ovo je spektar odgovora na pitanje gde idete ne odmor:

„Verovatno nigde.“

„Nigde, kući.“

„Zbog para, situacije, nemaštine.“

„Nigde zato što sam ostala bez posla i nemamo novca.“
XS
SM
MD
LG