Dostupni linkovi

Rezolucija koju ne žele ni Beograd ni Priština


Zoran PRERADOVIC, Anamari REPIC

Srpski premijer Vojislav Koštunica pozvao je zapadne zemlje predlagače nacrta nove rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji da povuku taj predlog, jer on predviđa da se Srbiji "otme značajan deo teritorije". Koštunica je, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, ocenio da bi takvo rešenje bilo suprotno Povelji Ujedinjenih nacija, čija je Srbija članica. "Zahvaljujući principijelnom stavu Rusije, jasno je da u Savetu bezbednosti ne može proći rezolucija kojom se grubo krše najosnovnija načela međunarodnog prava", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić za naš program kaže da je novi nacrt američko evropske rezolucije o rešenju statusa Kosova za Beograd neprihvatljiv jer se u slučaju neuspeha pregovora u izgled daje isti ishod koji predviđa i plan specijalnog izaslanika UN MartijaAhtisarija:

“Time se ne daje podstrek niti povod albanskoj strani da ozbiljno pregovara. Prema tome, Rusija je to odbila, mi se sa tim potpuno slažemo. Što se tiče daljih koraka, predstoji susret predsednika Buša i Putina u Mejnu u SAD, 2. i 3. jula. Tu ne treba mnogo očekivati ali treba očekivati neki mali pomak koji bi se sastojao u tome da SAD podrže i ohrabre albansku stranu da razgovara sa Beogradom, bez prethodnih uslova i bez prejudiciranja rešenja.”

Istovremeno u nacrtu se sve strane pozivaju "na uzdržanost oko donošenja bilo kakvih deklaracija koje bi se ticale konačnog statusa Kosova", što se posebno odnosi na albansku stranu zbog najava da bi Kosovo moglo samo da proglasi nezavisnost, prenosi agencija Asošijeted pres.

Na pitanje našeg radija kakve ideje je srpska strana spremna da ponudi kako bi se izašlo iz očiglednog ćorsokaka u koji je proces određivanja finalnog statusa Kosova dospeo, izuzev ponavljanja stava o nastavku pregovora bez oročavanja Slobodan Samardžić ovako odgovara:

“Oročavanje pregovora je jedna stvar koja po definiciji ne doprinosi dobrom toku pregovora. Mislim kada se oni ne bi oročili da bi se pre završili. Imate jedan ultimatum pod kojim pregovaračke strane ne mogu biti slobodne u pregovaranju.”

Nakon trećeg odbačenog nacrta rezolucije postoji samo jedno rešenje, kaže za nas program dugogodišnji diplomata u UN Feodor Starčević, da se obe strane prinude da odstupe od svojih najtvrđih stavova tako što će se na obe strane izvršiti pritisak međunarodne zajednice:

“On bi podrazumevao da se albanskoj strani kaže da postoji mogućnost da prihvati i rešenje, makar kao neko rešenje za određeno vreme, nakon čega bi se pitanje moglo ponovo pokrenuti, a srpskoj strani da da možda i veća prava Albancima, možda i u nekim od onih oblasti koje su naveli u svom predlogu kao isključive prerogative Srbije. Znači, ako se pošteno i nepristrasno posmatra pozicija obe strane ima mogućnosti za kompromis.”

Ambasador Srbije Pavle Jevremović kaže je da je za petak zakazan sastanak eksperata zemalja članica Saveta bezbednosti na kome bi trebalo da bude pronađen kompromis kako bi nacrt nove rezolucije bio prosleđen na glasanje. Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić ističe, međutim, da nije verovatno glasanje o nacrtu rezolucije pre susreta Buš –Putin i dodaje:

“Najverovatnije će se sačekati sastanak 1. i 2. jula u Americi predsednika SAD Buša i predsednika Rusije Putina. Od tog sastanka zavisi kakva će biti dalja procedura u traženju rešenja za status Kosova.”

Priština očekuje datum proglašenja nezavisnosti

Čelnici institucija Kosova kažu da bilo kakva nova rezolucija o Kosovu mora da ima za osnovu plan Martija Ahtisarija i da se u tom dokumentu tačno odredi datum nezavisnosti Kosova. Istovremeno zvaničnici ne žele da daju komentare na predlog nove rezolucije kojom se Srbiji i Kosovu ostavlja još četiri meseca da pokušaju da pregovorima dodju do rešenja budućeg statusa. Medjutim, predstavnici kosovskih Srba odbacili su predlog rezolucije o Kosovu, pošto se njome garantuje nezavisnost.

Priština još uvek nema zvaničan stav povodom predloga nove rezolucije o Kosovu, koja je podneta Ujedinjenim nacijama. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu kaže da institucije još uvek nisu dobile zvaničan zahtev o nastavku pregovora, te ističe da svaka nova rezolucija treba da ima za osnovu predlog Martija Ahtisatrija o nezavisnosti Kosova.

“Predlog Ahtisarija je medjunarodni dokument koji smo podržali, i o njemu nema pregovora, kao što nema pregovora o nezavisnosti Kosova”, rekao je Sejdiu.

Predsednik Demokratske partije Kosova Hasim Tači izjavio je da nisu potrebne ideje o novim rezolucijama.

“Za Kosovo postoji samo jedno rešenje, a to je volja gradjana za nezavisnom i suverenom državom”, rekao je Tači.

S druge strane, rezolucija koju su predložile SAD i EU nije prihvatljiva za kosovske Srbe pošto se njome garantuje nezavisnost. Goran Bogdanović, predstavnik kosovskih Srba u Pregovaračkom timu Beograda, kaže da se garantovanjem dobijanja nezavisnosti ne može očekivati uspeh pregovora.

“Rezolucija je nažalost još jedan pokušaj nametanja rešenja nezavisnosti Kosova koje je za nas Srbe apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo da se poštuje Rezolucija 1244, želimo kompromis da svi budemo zadovoljni.”

Prema rečima Gorana Bogdanovića srpska strana se zalaže za nastavak pregovora, ali na način da se njima postigne kompromis.

“Naš stav je poznat, mi želimo da razgovorima iznadjemo kompromis koji može da zadovolji obe strane jer nametnuto rešenje nikome ne može doneti dobro samim tim može destabilizovati čitav zapadni Balkan a samim tim i druge zemlje u Evropi koje imaju slične ili iste probleme.”

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija podelile su u Ujedinjenim nacijama novi nacrt rezolucije o Kosovu, kojom se Srbiji i Kosovu ostavlja još četiri meseca da pokušaju da pregovorima dodju do rešenja budućeg statusa. U nacrtu rezolucije o Kosovu koji su predstavile SAD, Velika Britanija i Francuska, ističe se da ukoliko se razgovorima ništa ne postigne, onda će se sprovesti plan Martija Ahtisarija. U tekstu se ne spominje reč nezavisnost.

Prema rečima Sejdiua ne može se pregovarati o varijantama za rešenje statusa. Sejdiu je istakao da Savet bezbednosti treba jasno da odredi datum nezavisnosti Kosova. Kosovski predsednik je kazao da status ne može zavisiti od volje bilo koje pjedine zemlje, aludirajuci time na stav Rusije.

Medjutim, izaslanik EU za status Kosova Stefan Lene izjavio je da je nova rezolucija pokušaj da se dobije ruska podrška.

“Ono što se dešava u Savetu bezbednosti UN je pokušaj da se postigne neophodna osnova za odluku. Ahtisarijev plan je podržan, ali države su preduzele dodatne korake kako bi osiguralo usvajanje rezolucije”, rekao je Lene.
XS
SM
MD
LG