Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Političari odbacuju krivicu za zastoj u reformama


Dženana KARABEGOVIC, Maja BJELAJAC

Tako predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kaže da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u deklaraciji koju je izdao nakon sjednice nije njega prozvao zbog zastoja u reformskom procesu, već da je riječ, kako navodi, o «akrobaciji» visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga. Prema Tihićevim riječima, u deklaraciji se jasno navodi da su odgovorni oni političari koji su zaustavili aprilski paket reformi:

«Jasno je ko je zaustavio aprilski paket i jasno je ko zaustavlja dalje konsolidiranje državnih institucija, usvajanje određenih zakona, ko je zaustavio reformu policije. Savim je to jasno. To je, znači, Dodik, a ovamo je Silajdžić. A to što Sulejman Tihić nije došao na jedan sastanaka, koji je trebao i imao za posljedicu da abolira dogovornost ovih koji su odgovorni za složenu političku situaciju, koji je trebao da prikrije i abolira odgovornost gospodina Šilinga koji nije ništa učinio da zaustavi ovakvo ponašanje...»

Deklaraciju Vijeća za implementaciju mira, tvrde u SNSD-u, treba shvatiti kao dobru namjeru da BiH krene naprijed ka evropskim integracijama. Istovremeno, funkcioner ove stranke Rajko Vasić kaže koji se zaključci iz deklaracije ne dopadaju članovima njegove političke partije:

«Jedino što možemo staviti zamjerku je izjednačavanje Milorada Dodika i Harisa Silajdžića. To su političke kruške i jabuke i to je politički uvredljivo na isti tas za krivicu navodnu za kočenje procesa i Dodika i Silajdžića. Dodik je postratni lider, lider postratne političke stranke, pobjedničke stranke u BiH, a Silajdžić je ratni lider i on u svojoj glavi još uvijek vodi rat.»

Odgovornost za trenutnu političku situaciju ne prihvata ni HDZ BiH, jer je ta politička partija, prema riječima Miše Relote, aktivno davala doprinos oko reformskih procesa:

«Tako da se gospodin Čović ne može spominjati u kontekstu retorike koja je prisutna posljednjih godinu dana, a i u blokadi reformskih procesa, nego naprotiv, HDZ BiH je predvodnica svih onih procesa koji će omogućiti što žurnije potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.»

Jedini koji je shvatio ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi BiH je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Špirić kaže da će realizovati obaveze proistekle iz deklaracije Vijeća za implementaciju mira u BiH. To su: jačanje saradnje sa Haškim tribunalom, poboljšanje situacije u Srebrenici, postizanje dogovora o državnoj imovini, te oko sporazuma o statusu vojne imovine, kao i usvajanje zakona o fiskalnom vijeću:

«Ja mislim da naredno zasjedanje PIC-a, a to je 31. oktobar ove godine, ne bismo smjeli sačekati s istim sugestijama. Lično sam spreman da preuzmem one obaveze koje stoje preda mnom kao predsjedavajućim i pred Vijećem ministara, ali pozivam i druge da što manje energije, žuči i pažnje posvećuju komentarima, a da što više obaveza izvuku za sebe lično i za institucije koje vode, jer bi to bio i jedini pravi odgovor na želju međunarodne zajednice da svi uspijemo i čim prije postanemo dio ujedinjene Evrope. Ukoliko se budemo jalovo optuživali međusobno i analizirali, imali ambiciju da međunarodnoj zajednici mi određujemo šta bi zapravo trebala da radi, bojim se da bismo tada bili na krivom putu.»
XS
SM
MD
LG