Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žestoka reagiranja zbog Thompsonovog koncerta


Direktor Margelovog instituta u Zagrebu i specijalni istražitelj Centra Simon Wiesenthal, Alen Budaj, zatražio je od hrvatskog premijera da smijeni ministra policije jer je blagonaklono dopustila masovnu demonstraciju ustaških simbola, pjesma i nacističkih pozdrava:

"Smatram da je zbog svega toga odgovorna hrvatska policija koja nije na jednom javnom mjestu, kao što je stadion, spriječila takav događaj jer tamo se uzvikivalo iz tisuću grla - Za dom spremni, tisuću ruku se dizalo na nacistički pozdrav u zrak. Sve to je dokumentirano i fotografirano, objavljeno na raznim hrvatskim portalima. Čak je u jednom momentu čitav stadion skandirao - Za Dom spremni. Policija nije napravila ono što je trebala napraviti i zbog toga tražimo da ministar policije podnese ostavku."

Na Thompsonov koncert je reagirao Centar Simona Wiesenthala iz Jeruzalema i u pismu hrvatskom predsjedniku izrazio zgražanje i gnušanje masovnim pokazivanjem fašističkih pozdrava, simbola i uniformi, ali i zabrinutost što su na koncertu bili i visoki hrvatski dužnosnici.

Javnim priopćenjem danas se oglasila i Židovska općina Zagreb, te izrazila negodovanje zbog izostanka službene reakcija hrvatskih vlasti na javno isticanje ustaške ikonografije. Predstavnica Židovske općine, Zora Durnbach, ogorčena je takvom ravnodušnošću:

"Neviđeno je i nedopustivo je da država Hrvatska, nakon svega što je prošla i nakon svog iskustva kojeg ima sa ovakvim temama, nije reagirala na Thompsonov koncert. Navodno, tek se tu i tamo čula po neka ustaška pjesma. Ustaško znakovlje, fašističko znakovlje, zakonom je, navodno, zabranjeno u ovoj zemlji. Tu je trebala i morala imati posla policija, koja bi uklonila, ne samo znakovlje, nego i one koji nose to znakovlje, ali to nije učinjeno."

Alen Budaj, poznat široj javnosti jer je Centru Simon Wiesenthal prijavio ustaškog šefa policije, Milivoja Ašnera, podsjeća da je ustaška vlast na istom tom stadionu 1941. godine pokušala razdvojiti studente Židove i Srbe od Hrvata, ali se dogodio poznati korak solidarnosti, korak naprijed svih studenata:"Nakon 66 godina opet doživljavamo da gledamo ustaške kape, ustaške simbole, pozdravljanje ustaškim pozdravima i pjevanje ustaških koljačkih pjesama. Mi Židovi ne možemo prihvatiti takvo ponašanje u modernoj Hrvatskoj, u XXI stoljeću, koja se temelji na antifašizmu."

Većina Thompsonovih obožavatelja tvrdi da je riječ samo o domoljublju, a ne ustaštvu:

"Bila sam na Thompsonovom koncertu. Bilo mi je genijalno, ne zbog nacionalizma ili ičeg drugog, ali su mi njegove pjesme dobre. Atmosfera je bila genijalna. Mislim da nitko drugi ne bi uspio napuniti stadion Maksimir. Nije bilo nekih velikih ispada, ništa nisam vidjela. Neki ljudi komentiraju da su njegove pjesme ustaške, ali treba pročitati te tekstove. To su domoljubne pjesme o vjeri, religiji i slično."

Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Gvozden Flego, priznaje da mnogi mladi doista i nisu svjesni što to slave ustaškim pozdravima, ali stariji bi se toga morali jako dobro sjećati, no, nekima, kaže Flego, fenomen Thompson svjesno služi i za političku promociju:

"Nezamislivo je, a vjerojatno i nedopustivo, da na takvim koncertima i u druženjima, s likovima kao što su Thompson, sudjeluje ministar obrazovanja i prosvjete. Svakako treba zauzeti distancu spram fenomena Thompson, a ne ga slaviti i ne mu iskazivati određeno zanimanje prisustvovanjem na njegovom koncertu."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG