Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Život drumom, simboli šumom


Prvi dan primjene amblema Republike Srpske protekao je u pravoj pometnji. Građani su juče ljuti i nezadovoljni napuštali opštinske šaltere na kojima su stajale obavijesti da se izvodi iz matičnih knjiga ne mogu izdavati, a da se ovjere i prepisi ne mogu vršiti do izrade novih pečata. Novi pečati s amblemom RS-a tek u utorak ujutro oko 10 sati stigli u Gradsku upravu Banja Luka. Portparol Administrativne službe Banja Luka Milenko Šaić:

“Mi smo jučer tokom dana predali zahtjeve ovlašćenoj pečatoreznici za izradu novih pečata i već je počeo rad u sobi 16. I u drugim prijemnim kancelarijama koje grad ima i u mjesnim uredima počela je primopredaja, odnosno zaduživanje novih pečata, tako da očekujemo već do podneva da će ove prve jutarnje gužve da budu riješene. Svakako da postoje mali poremećaji u radu.”

RSE: Kako ste dugo čekali? Je li bilo problema?
GRAĐANIN 1: Nije, nije.
GRAĐANIN 2: Ja nikad u životu nisam imao problema. Radi se ipak. Koliko se može, toliko se radi. To je ipak stvar politčara, nije do nas.

I u ostalim opštinama u ovom entitetu ovaj problem će biti riješen najkasnije u srijedu.

Nakon što je u petak 15. juna objavljena odluka Ustavnog suda BiH o prestanku važenja simbola, a u subotu i uredba Vlade RS-a o primjeni Zakona o amblemu RS-a i dopuna Zakona o pečatima, ispostavilo se da lokalne vlasti nisu adekvatno reagovale, kažu u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a. Ministar Zoran Lipovac priznaje da su zbog procedure obavještenja opštinanama poslata kasno. Ipak smatra da su za probleme koji su nastali krive lokalne zajednice:

“Jeste bilo malo kasno. Vlada je radila cijeli vikend. Prema tome, mogle su i lokalne zajednice raditi cijeli vikend, pa bi to danas imale.”

U Ministarstvu uprave i lokalne samoprave takođe upozoravaju da je primjena nevažećeg grba krivično djelo.
U Federaciji Bosne i Hercegovine je, bez obzira na simboličko uklanjanje zastave i prekrivanje grba u institucijama, daleko gora situacija. Prijedlog Vlade Federacije BiH da se kao prelazno rješenje do usvajanja novih simbola koriste državni, nije prošao parlamentarnu proceduru. Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH, uvjeren je da će ova procedura biti završena za dvadesetak dana:

“Uvršteno je u dnevni red Predstavničkog doma 3. jula. Moguće je da će Dom naroda zasjedati 28. juna, uvršteno je u dnevni red – istina kao zadnja tačka, dvadeseta, ali je uvršteno, tako da realno je očekivati da će se to dogoditi u narednih dvadesetak dana.”

Problem sa primjenom starih pečata, kaže Hadžiavdić, moguće je riješiti:

“Smisao pečata je da se ovjeri autentičnost potpisa na nekom aktu. To je njegov smisao. Pošto pečat sadrži tekstualni dio, možemo slobodno reći – najvažiji dio, kao npr. Bosna i Hercegovina, Federacija BiH, pa institucija na koju se akt odnosi itd. - ja ne vidim nikakvu prepreku da se ti pečati i sa tim znakom, sa tim grbom koji je neustavan koriste u narednih dvadesetak dan u tom prelaznom peridu. Ali ako već neko vidi tu prepreku, ja ne vidim razloga da se ne pokrije taj grb entitetski, to se na pečatu lako može tehnički izvesti, i da ostane samo taj tekstualni dio.”

Hadžiavdić je takođe uvjeren da akti koji bi se u ovom prelaznom periodu ovjeravali starim pečatim ne bi trebalo da budu nevažeći.

Koliko će koštati zamjena simbola još se niko ne usuđuje da kaže. Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić:

“Koštaće jako puno. Na taj posao smo natjerani odlukom Ustavnog suda BiH. Svaka institucija za sebe ima obavezu da ovaj administrativni problem rješava i to će koštati puno.”

Zbog odluke Ustavnog suda BiH građani RS-a jedno vrijeme će biti bez himne, a građani Federacije BiH bez zastave. Prijedlog Narodne skupštine RS-a da se do usvajanja nove himne koristi stara “Bože pravde” bez teksta za sada je blokiran jer su bošnjački delegati u Vijeću naroda pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog intresa. U svemu ovome, čini se, najlošije prolaze građani Bosne i Hercegovine.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG