Dostupni linkovi

LJUBLJANA


Ured slovenackog premijera Janeza Janse zatrazio je u ponedeljak da bivsi premijer Anton Rop i njegova stranka snose posledice zbog "neistinitih, stetnih i uvredljivih" izjava o tome da su 2004. godine hrvatski premijer Ivo Sanader i Janez Jansa kao tadasnji opozicioni celnik "dogovarali incidente u Piranskom zalivu".
Pregled dokumentacije slovenacke obavjestajne sluzbe - SOVA pokazao je da nema traga o navodnim snimanjima telefonskih razgovora Janse i Sanadera 2004. godine.
"Ako je SOVA doista prisluskivala razgovore Janse i Sanadera i o tome obavestavala Ropa kao tadasnjeg premijera, onda se ta komunikacija odvijala izvan sluzbenog i zakonitog delovanja agencije SOVA", navodi se u saopstenju Jansinog ureda.
ZAGREB
Centar Simon Vizental (Wiesenthal) iz Jerusalim izrazio je u ponedeljak, u pismu hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću, zgražavanje "masovnim pokazivanjem fašističkih pozdrava, simbola i uniformi na rock koncertu popularnog ultra-nacionalističkog hrvatskog pevača Tompsona", na kojem je u nedelju u Zagrebu bilo 60.000 ljudi.
Direktor Centra Efraim Zurof (Zuroff) zatrazio je od Mesica zabranu koncerata pevača poput Tompsona na kojima se slavi fašizam i rasizam.
On je takodje izrazio zabrinutost zbog toga što su na koncertu bili i visoki hrvatski zvanicnici, saborski zastupnici, kao i "ministar nauke, obrazovanja i sporta".
LUKSEMBURG
Evropska unija ce nastaviti da dostavlja direktnu ekonomsku pomoc palestinskom narodu kako bi podrzala vladu novog palestinskog premijera, Salama Fajada (Fayyad), izjavio je komesar EU za spoljnu politiku Havijer (Javier) Solana.
"Mi ne mozemo napustiti palestisnki narod koji zivi u Gazi. Mi smo rekli novom premijeru i on je istakao da ce pomoc biti upucena gde god zatreba, na Zapadnu obalu i u Gazu."
Palestinski predsednik Mahmud Abbas imenovao je u cetvrtak prelaznu vladu iz koje je iskljucena islamisticka stranka Hamas nakon sto je preuzela pojas Gaze. Smenjeni premijer Ismail Hanije ne priznaje Abasovu odluku. Hamas i dalje kontrolise Gazu, dok Abasov Fatah Zapadnu Obalu.
EU, koja je najveci donator palestinskim teritorijama, i SAD nametnuli su embargo ranijoj Hamasovoj vladi nakon njegove pobede na izborima pocetkom 2006, jer je odbijao da prizna Izrael i odrekne se teroristickih napada na njega.
Solanina izjava je usledila nakon sto je Izrael saopstio da je spreman da olaksa ekonomske sankcije sada kada Hamas ne igra nikakvu zvanicnu ulogu u palestinskoj vladi.
Oko 1,3 miliona stanovnika Gaze suoceno je s nestasicama hrane i ostalih sustinskih potrepstina.
XS
SM
MD
LG