Dostupni linkovi

NJUJORK


Glavna tuzziteljka Hasskog tribunala Karla del Ponte (Carla) rekla je danas u Savetu bezbednosti UN da je Beograd poboljsao saradnju, ali da su joss cetiri haska begunca na slobodi, koji su po njenom misljenju ili u Srbiji ili u njenom dosegu.
Ona je istakla da nema informacija gde se nalazi Radovan Karadzic. Stice se utisak kao da ga nijedna sluzba aktivno ne trazi, ocenila je Del Ponte. Ona je pohvalila vlasti u Beogradu zbog nedavnog hapsenja generala Zdravka Tolimira kao i pomoc u hvatanju policijskog generala Vlastimira Djordjevica.
"Ova hapsenja pokazuju punu privrzenost Srbije da u potpunosti saradjuje sa mojom kancelarijom. Dodala bih i da je Srbija uglavnom pozitivno odgovorila na vecinu zahteva iz haskog tuzilastva za dostavljanjem materijala neophodnih za istragu", istakla je Del Ponteova.
Ona je istovremeno podsetila da bez hapsenja preostalih haskih optuzenika, pre svega Ratka Mladica i Radovana Karadzica, ne moze biti u potpunosti zadovoljena pravda.
Kada je rec o ostalim zemljama, Karla Del Ponte je rekla da je saradnja Hrvatske sa Tribunalom u osnovi zadovoljavajuca, Bosna i Hercegovina je u poslednje vreme ostvarila progres. Ona je istovremeno zahvalila crnogorskim vlastima zbog hapsenja Vlastimira Djordjevica.
XS
SM
MD
LG