Dostupni linkovi

Poslednji valcer u Sarajevu


Novka ILIC

Videli su ga za sada samo oni koji su ga stvarali, jedan uži krug publike. Film govori o periodu od 1910. do 1914. u Sarajevu, o vremenu zabave ali i o predvečerju rata. Reditelj i scenarista je Nikola Stojanović iz Sarajeva.

Stojanović:Ovo još nije ona prava ’festivalska kopija’, treba neke popravke izvršiti. U celini ja sam vrlo zadovoljan samom činjenicom da je posle 17 godina nadvladala pre svega moja i mojih saradnika upornost, tvrdoglavost da to završimo – to je najvažnije, a sama sudbina filma - ona se prepušta festivalima.

RSE: Da li je onaj period kada je sniman film takođe označio ili se imao osećaj završetka jednog lepog perioda?

Stojanović:Ja ne da sam imao u podsvesti nego sam svesno krenuo u aluziju da „Belle epoque“ (Lepa epoha) upravo period koji se završava ’45. do ’89-’90. Naslutio sam da će doći ono što je došlo u ono vreme i iz te strepnje, iz tog predosećanja ja sam i radio film. Film se naravno odnosi na savremenu epohu, ali je uvek lakše da baratamo činjenicama kad ih transponijemo u neki istorijski period. Na nesreću desilo se da je moj film postao žrtva događaja koje je predvideo, i to je suština. Znate šta piše na kraju – raspala se Evropa carstva. Pa i sad se raspalo Sovjetsko, raspala se Jugoslavija, Čehoslovačka a opet je Sarajevo bilo u centru pažnje. Početak i kraj veka kao da se simetrično ogledaju, to je neka istorijska sudbina.

Producent filma je Bakir Tanović iz Bosna filma koji je najzaslužniji što će ovaj film videti šira publika. Tokom rata u Bosni on je film čuvao čak i u svojoj kući.

Tanović:Mi smo kompletno snimili film ’90. godine za 42 dana što je bilo rekordno. Utrošeno je bilo, vidite kako je film bogat, tada 2 miliona maraka. Upravo kada smo završili film došao je rat, bilo je bitno sačuvati materijal. Međutim, nismo imali podršku za ovaj film ni s jedne strane.

Film je priča o mladom kinematografu Antonu Valiću iz Sarajeva koji sve beleži na filmskom platnu, čak i atentat 1914. posle čega odlazi u rat. Igra ga Davor Janjić.

RSE: Da li ste znali u toku snimanja da se završava i tada jedan period?

Janjić: Ne. Mislio sam da će taj lijepi period trajati do kraja mog života. Nisam imao nikakvu ideju da će se to završiti ili da ima nešto iza toga ili da ima neka ideja koja je pozadina toga. Mislio sam da je to tako.“

Jedna od uloga poverena je i Petru Božoviću. Zadovoljan je posle užičke projekcije:

Božović:Znači da je umetnost jača od politike. Mi govorimo istim jezikom, nama prevodilac ne treba.

U filmu igraju još i Radmila Živković, Boro Stjepanović, Filip Šovagović, Zvonko Lepetić, Davor Djumić, Haris Burina, Nebojša Kundačina. Muziku je napisao Arsen Dedić. Tokom septembra film će biti prikazan u isto vreme u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, rekao nam je izvršni producent Maja filma Mihajlo Todorović, a početkom jula biće u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji nacionalnog filmskog festivala u Novom Sadu.
XS
SM
MD
LG