Dostupni linkovi

Šansa za talentirane mlade filmaše


RSE: Ivana, šta se zapravo krije iza imena „Sarajevo talent campus“?

IVIŠIĆ: „Sarajevo talent campus“ je obrazovni program koji je namijenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja jugoistočne Evrope, a realizirat ćemo ga u suradnji sa „Berlinale talent kampusom“, obrazovnom platformom koja se odvija u sklopu Berlinskog filmskog festivala. A ove godine će se „Sarajevo talent campus“ održati u sklopu 13. Sarajevo film festivala, i to od 20. do 21. kolovoza.

RSE: Vaš campus je zapravo pravljen po uzoru na berlinski, čija su iskustva izvanredna. Pa da čujemo detalje – koliko polaznika očekujete, ko su predavači, voditelji, domaćini…?

IVIŠIĆ: Ove godine program će biti namijenjen režiserima, producentima i glumcima, a primat ćemo aplikante iz 13 zemalja iz regije jugoistočne Evrope, dakle iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i sa Kosova. U te tri grupe će se rasporediti oko 70 mladih filmskih stvaralaca, koji mogu biti ili diplomirani redatelji, producenti ili glumci ili mogu biti studenti završne dvije godine filmskih akademija ili profesionalci iz drugih područja vizualnih medija.

RSE: Na vašoj web stranici sam pročitao nekoliko veoma zanimljivih imena koja će učestvovati u ovom projektu.

IVIŠIĆ: Tako je. Svoje učešće su već potvrdili Alexander Payne, poznati američki redatelj i scenarist koji je dobio „Oskara“ za film „Sideways“. Sarajevska publika ga je mogla vidjeti u okviru programa posvećenog Payneu u okviru 11. Sarajevo film festivala. Master Class – jedno specijalizirano predavanje za glumce i praktično radionicu – održat će francuska glumica Juliette Binoche, koja je dobila „Oskara“ za ulogu u filmu „Engleski pacijent“. Glumcima će se također posvetiti i redateljica Jasmila Džbanić, dobitnica „Zlatnog medvjeda“ za film „Grbavica“, kao i Victoria Belfrage, poznata agentica glumaca Daniel Day Lewisa, Jude Lowa, Judie Dench, koja će također održati jednu radionicu za glumce. Od slavnih producenata i profesionalaca iz filmske industrije, tu će biti Peter Zawrel, direktor austrijskog filmskog fonda i Manfred Schmidt, direktor njemačkog filmskog fonda MDM.

RSE: U svakom slučaju, radi se o jednom posve novom segmentu festivala, novom obrazovnom modelu, nepoznatom na ovim prostorima. Ja to jednostavno ne mogu a da ne povežem sa CineLinkom, takođe izvanrednim projektom. Mladi ljudi koji su na njemu učestvovali, već su stekli afirmaciju, prikazivali svoje filmove i bili nagrađivani na velikim svjetskim festivalima. Pretpostavljam da se tako šta očekuje i od kampusa.

IVIŠIĆ: Cilj „Sarajevo talent campusa“ je da se napravi platforma koja će mladim talentiranim autorima pružiti priliku da, osim što će se susresti sa značajnim predstavnicima filmske industrije iz čitavog svijeta, dobiju praktično znanje i kroz posjete i sudjelovanje i na programima recimo CineLinka.

RSE: Filmska umjetnost, čini se, više nego ijedna druga, naprosto ne podnosi zatvorenost u nacionalne zabrane, u državne organe. Filmska industrija pak ne može disati u skučenim uslovima koje nudi ovo razmrvljeno tržište, usitnjeni tehnički i personalni resursi. Zato ste vi filmadžije odavno apstrahirali ove državne granice i to donosi rezultate.

IVIŠIĆ: Tako je i nadamo se da će i campus isto tako donijeti brojne nove suradnje, možda čak i koprodukcije među državama mladih autora koji će učestvovati na kampusu. Jer, cilj je da ih se uvede u to što je regionalna filmska industrija i pokaže kako pristupiti raznim fondovima, kako sklopiti suradnje, kako plasirati svoje filmove na međunarodno tržište.

RSE: Sarajevo film festival, CineLink, evo i vaš campus, ujedinjuje 13 zemalja. Proširili ste praktično i granice regiona ujedinjujući male, ali značajne filmske države. U ovom vremenu to nije baš posve uobičajeno i svjedoči o misiji umjetnosti, o poslanju umjetnika i njegovog stvaralačkog djela.

IVIŠIĆ: Što se campusa tiče, mi jesmo proširili broj zemalja učesnice za Grčku i Tursku koje geopolitički ne pripadaju u region jugoistočne Evrope, radi toga što su one inkorporirane i u ostale programe, kako natjecateljske, tako i CineLinka. I zanimljivo bi bilo vidjeti nove rezultate suradnje između Hrvatske i Grčke ili Bosne i Turske. Nadamo se da će se i to dogoditi.

RSE: Mada zainteresovani jamačno to znaju, ja bih ipak da zajednički podsjetimo do kada je natječaj otvoren.

IVIŠIĆ: Natječaj je otvoren do 21. šestog mjeseca. Mi i ovim putem pozivamo mlade režisere, glumce i producente da se prijave, da požure. Obzirom da je rok tako kratak, možda ćemo tolerisati i par dana zakašnjenja. Najvažnije je da oni shvate da je „Sarajevo talent campus“ stvoren za njihovu promociju i da će tu moći prezentirati svoje radove, što dosadašnje, što one koji su u razvoju. Očekujemo njihove prijave i kratke filmiće koji su potrebni da bi se prošla selekcija.

RSE: Neka ovo bude zajednički poziv svim mladim ljudima kolji imaju interesa da se prijave, a istodobno tebi i tvojim kolegama želim puno sreće oko festivala, puno uspjeha u ovom projektu i u svim drugim koji se vrte oko Sarajevo film festivala.
XS
SM
MD
LG