Dostupni linkovi

Odlaganje privatizacije šteti Rudniku Pljevlja


Naš gost je Velimir Janjić, sekretar akcionarskog društva Rudnika uglja AD Pljevlja, koji je kao utisak sedmice izdvojio blokiranje privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja u Pljevljima. Janjić nam je kazao da su se menadžment i zaposleni u Rudniku uglja adekvatno odnijeli prema privatizaciji i da će odlaganje privatizacije izazvati štetne posljedice za to preduzeće, ako dođe do zastoja u obezbjeđivanju novca za investicije.

Milena VELIMIROVIĆ

JANJIĆ: Možemo slobodno reći da je, ne samo u interesu Pljevalja, nego i u interesu cjelokupne Republike Crne Gore, privatizacija, odnosno ulaganja u rudnik, u elektroprivredu i u opštinu Pljevlja, normalno i ulaganja u Crnu Goru. Posebno u tom dijelu apostrofiramo postignuti dogovor sa prvorangiranim ponuđačem u dijelu koji se odnosi na investicioni program.

RSE: Kako mislite da će odlaganje privatizacije Rudnika uglja uticati na to preduzeće?

JANJIĆ: U svakom slučaju mislimo da je, pored toga što je čitav tenderski postupak trajao dugo i da je situacija u Rudniku uglja i ranije iziskivala preduzimanje konkretnih interventnih mjera, u svakom slučaju štetno jer bez sitnih investicionih ulaganja u Rudnik uglja vrlo teško ćemo moći doći u poziciju da ovo preduzeće stane na zdravu granu, ukoliko se ne preduzmu hitne mjere na obezbjeđenju neophodnih investicionih sredstava, koja su u ovom momentu oko 23 miliona eura. Sticajem okolnosti, Savjet za privatizaciju je dao u međuvremenu saglasnost na iznos od 10 miliona, od kojih je pet miliona operativnih. To su normalna kreditna sredstva.

RSE: Da li mislite da su se poslanici Skupštine Crne Gore, pri odlučivanju da blokiraju prodaju Termoelektrane i državnog udjela u Rudniku uglja, vodili samo ekonomskim razlozima, ili mislite da je tu bilo i politike?

JANJIĆ: Svako pitanje koje se blagovremeno ne završi u određenim rokovima, koji su predviđeni za određene procedure, poslije ima i određene političke reperkusije. Normalna je stvar da u takvoj situaciji uvijek neko želi da ostvari neke političke poene u tom dijelu. Mislim da je bio sasvim odmjeren stav i Vlade Republike Crne Gore u tom dijelu, obzirom da je prihvatila, makar trenutno, stavove Skupštine Republike Crne Gore.

RSE: Većina građana Pljevalja je, prema nekim anketama, bila razočarana odlukom da se odgodi ova privatizacija jer su očekivali da će ulazak stranog kapitala poboljšati i njihov ekonomski status. Mislite li da je Republička Skupština prelomila i stavila interes svih građana iznad interesa jednog grada?

JANJIĆ: Što se tiče interesa Pljevalja, veoma je bitno da se u ovoj situaciji po prvi put toliko pričalo i u medijima i u javnosti o jednom segmentu, koji je možda i u medijima sasvim neopravdano bio zapostavljan tokom prethodnih godina. Radi se o jednom vitalnom infrastrukturnom objektu, energetskom kompleksu, Termoelektrani i Rudniku uglja, koji zaslužuju odgovarajući tretman i u javnosti. Svakako da je interes građana Pljevalja obezbjeđenje zdravih kompanija u tom gradu, obezbjeđenje ekološke zaštite, obezbjeđenje novih programa koji zahtijevaju i omogućuju resursi opštine Pljevlja. Ne bih ulazio u to da li je to vezano s političkim interesima ovih ili onih segmenata političkih partija, ali mislim da su građani Pljevalja jedinstveni, što su iskazali i kroz svoju strategiju lokalne zajednice, koja je jednoglasno usvojena, i sasvim su se jasno jednoglasno opredijelili za ostvarivanje tih interesa.
XS
SM
MD
LG