Dostupni linkovi

Đorđević u pritvoru Haškog tribunala


Sabina CABARAVDIC, Lejla SARIC

Crnogorska Uprava policije potvrdila je danas da je bivši načelnik Resora javne bezbjednosti Srbije i haški optuženik Vlastimir Đorđević (58) uhapšen u Budvi. "Na osnovu operativnih saznanja, Uprava policije je u sadejstvu sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i u saradnji sa Haškim tribunalom preduzela višednevnu policijsku akciju u kojoj je rano jutros u Budvi pod lažnim identitetom uhapšen Đorđević (58), državljanin Srbije", navodi se u saopštenju.

Haški optuženik, general srbijanske policije Vlastimir Ðorđević, uhapšen je u nedjelju u Crnoj Gori, potvrdio je i predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić:

„Posle višednevnih priprema i zajedničkih aktivnosti MUP-a Crne Gore, naše službe bezbednosti i u koordinaciji sa predstavnicima Haškog tribunala, on je danas lociran i izručen Tribunalu. Ovo je još jedan dokaz spremnosti Srbije da u potpunosti izvrši sve obaveze prema Haškom tribunalu.“

Ðorđević, za kojega se dosad tvrdilo da se skriva u Rusiji, uhapšen je nakon višednevne akcije operativaca policija Srbije i Crne Gore. Tamošnje službe ne daju nikakve detalje. Prema još nepotvrđenim informacijama, haški optuženik Vlastimir Ðorđević je uhapšen u Budvi. S obzirom da je glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte u više navrata saopštila da posjeduje informacije da se Đorđević nalazi u Rusiji, za sada je nepoznato na koji način se našao u Crnoj Gori gdje je uhapšen.

Ðorđević, koji je bio pomoćnik ministra policije i načelnik Odjela javne sigurnosti MUP-a Srbije, optužen je u Haškom sudu za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, kao i za „asanaciju terena“, odnosno prevoženje tijela ubijenih Albanaca u masovne grobnice u Srbiji. Po istoj optužnici, pred Haškim sudom traje suđenje bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću, te suoptuženima Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte u ponedjeljak će iz New Yorka pozvati međunarodnu zajednicu da „dodatno ohrabri“ Srbiju u zaokruživanju saradnje s tim sudom i privede pravdi preostale bjegunce. Del Ponteova bi sutra Savjetu sigurnosti UN-a trebala predočiti izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom za ratne zločine. Savjetnik glavne haške tužiteljice Anton Nikiforov:

„Mogu potvrditi da je u saradnji Tužilaštva Haškog tribunala, nadležnih crnogorskih vlasti i policije i srpskih bezbednosnih agencija uhapšen general Vlastimir Ðorđević u Crnoj Gori. Prebacivanje se organiziralo od strane crnogorskih vlasti i očekuje se danas. Tačno vreme ne mogu potvrditi, takve detalje obično ne dajemo. Mi sad zapravo radimo na preostalim detaljima o tome kako je general Ðorđević dospio u Crnu Goru i za sada ne mogu ništa reći, jer se na tome radi. Detalji o tome će biti izneseni kasnije. Izveštaj gospođe Carle del Ponte će biti pozitivan. Ova operacija dodatno potvrđuje da bezbednosne agencije i nadležni organi, kad postoji politička volja, mogu odraditi posao na jedan efikasan način. Sve će to, naravno, biti pohvaljeno u izvještaju.“

Hapšenje penzionisanog generala Vlastimira Ðorđevića je „dobra vijest“ i „veoma važan korak“ za odnose Srbije s Evropskom unijom, izjavila je Christina Gallach, portparol visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

Ministri vanjskih poslova EU će u ponedjeljak, na sjednici Vijeća ministara u Luxembourgu, razmatrati odnose sa Srbijom i, u svojim zaključima „pohvaliti dokaz opredjeljenja nove vlade u Beogradu u pitanju pune saradnje sa Haškim tribunalom koja je omogućila Evropskoj komisiji da nastavi pregovora o Sporazumu o pridruživanju Srbije i EU.

Preostala četvorica



Nakon što je 31. maja u okolini Bratunca uhapšen i predat Haškom tribunalu optuženi za ratne zločine u Srebrenici, bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, u bjekstvu su još samo četvorica od ukupno 161 osobe protiv kojih je
Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji podigao optužnice od svog osnivanja 1993. godine.

Bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić u bjekstvu je više od deset godina, kao i vojni vođa, general Ratko Mladić. Oni su optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog svoje uloge u kampanji etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95).

Bivši predsjednik samoproklamovane Republike Srpska Krajina Goran Hadžić u bjekstvu je od jula 2004. Nestao je iz svoje kuće neposredno po objavljivanju optužnice protiv njega. Tereti se za zločine protiv čovječnosti.

U bjekstvu je i bivši savjetnik predsjednika RS za unutrašnje poslove i načelnik Centra bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin. Tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Haško tužilaštvo smatra da se Goran Hadžić skirva u Rusiji. Za Župljanina se, kao i za Mladića, tvrdi da se krije na teritoriji Srbije, dok se za Karadžića sumnja se da se krije na teritoriji Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Zločini ne zastarijevaju
XS
SM
MD
LG