Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kragujevačka verzija talijanskog 'punta'


Prema navodima Zorana Bogdanovića, direktora fabrike ’Zastava auto’, u toku je finalno testiranje savremene opreme koja je instalirana u proizvodnim halama, nakon čega će uslediti montaža probne serije novog Zastavinog vozila:

„Oprema je sada u fazi testiranja i izrade probnih uzoraka na pojedinim linijama. Očekujemo da se svi ti radovi odrade onako kako smo i predviđali i da se u ovom mesecu priredi ona količina vozila od 96 kao neka probna serije, predserija za serijsku proizvodnju.“

Do kraja ove godine u Kragujevcu će biti proizvedeno oko 2500 automobila. U proizvodnju kragujevačke verzije italijanskog ’punta’ uključiće se brojni proizvođači auto-delova iz regiona jugoistočne Evrope, a pored 80 firmi iz Srbije koje su iskazale interesovanje za proizvodnju delova za ’zastavu 10’ to je učinilo i više od 30 firmi iz Hrvatske. Za sada je izvesno da će nekadašnja splitska ’Jugoplastika’ raditi instrument-table, spojlere, branike, krov i bočne stranice za novi kragujevački automobil. Munja iz Zagreba će isporučivati akumulatore a Lipik praviti sva stakla. Prema navodima direktora Bogdanovića taj projekat predstavlja tek prvi korak ka konačnom rešavanju sudbine nekadašnjeg najvećeg proizvođača automobila u ovom delu Evrope:

„Zastava 10’ kao jedan jedini projekat ne može sudbonosno rešiti pitanje ’Zastave’ ali je on i te kako dobar početak da ceo problem ’Zastave’ reši. Nadam se da će razvojem ovog posla, proširivanjem na neki sledeći model, saradnja sa nekom drugom firmom uspeti da se dođe do konačnog rešenja.“
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG