Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaplovio vodeni ćiro


Bojan Bajić, koordinator projekta kaže kako je cijela ideja imala cilj da se u turističkom smislu oživi nekadašnja austrougarska željeznica, potopljena u jezeru Lim, po kojoj je išao jedan od najpoznatijih brandova BiH, a to je vlak ćiro:

„Poznato je kada je prije sto godina ćiro profukcionisao da je istočna Bosna počela da živi u punom kapacitetu i da je onog momenta kad je ćiro ukinut istočna Bosna počela da pada. Ja sam sad potpuno siguran da je ta trasa austrougarskog ćire, koja je jedno civilizacijsko i graditeljsko remek djelo, koja prolazi kroz nevjerovatne prirodne atrakcije, kao što su kanjon rijeke Miljacke između Sarajeva i Pala, kanjon rijeke Prače, sad znači od Pala kroz Praču, Mesiće do Ustiprače, ovaj poplavljeni dio od Ustiprače prema Goražda i Višegradu, i onaj nastavak od Višegrada do Mokre gore i Zlatibora. Kad se sve to uspostavi u jednu turističku atrakciju, ja sam siguran da će on ponovo promijeniti tok istorije istočne Bosne i da će imati iste onakve ekonomske efekte koje je imao austrougarski ćiro kad je prošao prije sto godina.“

Bajić ističe kako istočna Bosna ima veliki turistički potencijal koji treba iskorisiti, te dodaje kako je Vodeni ćiro zapravo poveznica sa drugim turističkim atrakcijama susjednih zemalja:

„Ako krenemo od Foče i kažemo da u Foči ima kanjon rijeke Tare i rafting, ako kažemo da ima Nacionalni park Sutjeska, jedan od najljepših u Evropi, ako kažemo da imamo živi tok Drine kroz Goražde i splavaranje na Drini, ako kažemo da imamo ergelu konja na Borikama i Višegradsku banju, na Drini ćupriju, da imamo veoma značajne vjerske objekte na ovom području, da smo na jednoj tromeđi, u turističkom smislu najatraktivnijoj tromeđi u ovom regionu - to je tromeđa Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore - ako znamo da sa strane Crne Gore i sa strane Srbije imamo velike turističke centre kao što su Zlatibor, Nacionalni park Tara, Nacionalni park Durmitor, onda u pravom smislu Vodeni ćiro samo baca jedno pozitivno svjetlo i pokušava da bude link između svih ovih turističkih atrakcija.“

S ovom tvrdnjom slaže se i Mile Miličević, kapetan broda Vodeni ćiro, iskusni morepolovac koji je dugo godina plovio po morima diljem svijeta:

„Uz sve ove ljepote koje krase ovo područje istočne Bosne, pogotovo jezero Lima i Drine, mogućnosti su stvarno ogromne, od ovoga ljepotana Vodenog ćire do raftinga koji imamo u našoj agenciji, preko planinarenja, alipinizma. Ima sadržaja koje treba iskoristiti, jer i sami smo svjesni i vidimo svaki dan kakva nam je privreda i industrija - to je u kolapsu. Prema tome, turizam kao jedna grana privrede, koja je vrlo osjetljiva, može da bude pokretač razvoja ovoga kraja.“

Kao što je nekad početkom prošlog stoljeća izgradnja uskotračne pruge vlaka ćire donijela prosperitet i razvoj jugoistočnoj Bosni, za nadati se da će i Vodeni ćiro postaći odgovorne na ulaganje u turizam, te na taj način pomoći ekonomskom napretku ovoga kraja.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG