Dostupni linkovi

Usvojen državni Zakon o visokom obrazovanju


RSE (agencije)

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je nakon usvajanja zakona kazao novinarima da su ovim zakonom najviše dobili studenti, a stavljene su i mnoge obaveze univerzitetskim profesorima:

„Ono što je vrlo bitno, jeste da je BiH dobila na državnom nivou jednu državnu agenciju za davanje akreditacije, odnosno gdje će se utvrđivati potpuno jedinstveni standardi, kriteriji, preporuke, a da će entitetska i kantonalna ministarstva obrazovanja izdavati akreditacije.“

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Šefik Džaferović je kazao da će diplome koje budu stečene u BiH u skladu s ovim zakonom, biti priznavane i u evropskom području visokog obrazovanja. Isto tako, i diplome koje su stečene van BiH po standardima Bolonje ili Bolonjskog procesa bit će priznavane u BiH. Džaferović je kazao da se ipak nije zakonom osiguralo državno finansiranje u oblasti visokog obrazovanja zbog stava stranaka iz RS-a:

„Oni se tome protive i to je bio ključni razlog zbog čega ta stvar nije uređena ovim državnim zakonom, odnosno zbog čega finansiranje nije dignuto na državni nivu. U procjeni da li zbog toga srušiti zakon i ostaviti ovakvo stanje kao što sada imamo, koje nije zadovoljavajuće, ja sam se opredjelio, a i većina poslanika da podržimo ova rješenja koja vode ka jednom bitnom, značajnom poboljšanju u oblasti visokog obrazovanja u BiH.“

Zastupnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je izjavio da je usvojeni zakon prevara:

„Danas smo dobili jednu prevaru od zakona. Ovim zakonom je trebalo da bude riješeno finansiranje, akreditacija kao državna akreditacija i licenciranje. Finansiranje nije riješeno ovim zakonom. Studenti, nastavnici i uopšte akademska zajednica neće dobiti finansiranje od strane države. Nažalost, amandmani koji su bili u tom smislu su odbačeni“, kazao je Lagumdžija.

S druge strane, dodao je on, akreditacija neće biti davana od strane državne institucije za akreditaciju, nego će taj posao raditi entitetska i kantonalna ministarstva.
XS
SM
MD
LG