Dostupni linkovi

Hapšenja u Direkciji za privatizaciju RS


Preciznije, oni se sumnjiče da su kupcima dojavljivali minimalne cijene po kojima će državni kapital biti prodat. Među uhapšenima su zamjenik direktora Direkcije za privatizaciju RS-a Milan Kovačić i bivši direktor Direkcije Goran Škrbić. Nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu RS-a, po čijem nalogu su i uhapšeni, pomenutim licima određen je pritvor od mjesec dana.

Njihovo hapšenje rezultat je rada Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama RS-a. Za godinu dana, koliko postoji, Komisija je proslijedila Specijalnom tužilaštvu RS-a 44 izvještaja, u kojima izražava sumnju da su određena lica radila na organizovanom namještanju licitacija. Predsjednik Komisije Borislav Bijelić:

“Ne samo da je ta privatizacija, odnosno prodaja državnog kapitala vršena po izuzetno niskoj cijeni nego se u više od deset slučajeva minimalno utvrđena cijena, koja je morala biti tajna za javnost, poklopila sa postignutom prodajnom cijenom na samoj licitaciji, drugim riječima kupac se u pojedinim slučajevima javio na posljednju ponudu, odnosno minimalnu utvrđenu cijenu, a koja je prema pravilima morala biti tajna za sve učesnike.”

Pored Kovačića i Škrbića, policija je uhapsila i bivšu šeficu za pripremu i kontrolu u Direkciji za privatizaciju Mirjanu Šinik i nekadašnjeg rukovodioca za gotovinske prodaje Zdenku Dmitrović. Među uhapšenima su i bivše pravnice u Direkciji Slobodanka Milašinović i Vera Tešnjak, te bivša šefica Pravnog tima Slobodanka Gvozden.

Pozivajući se na izvještaje Komisije, mediji su ranije objavili da u sporne licitacije spadaju slučajevi Urbanističkog zavoda, u kojem je državni kapital kupio Siniša Hrnjaz, Fabrike opekarskih proizvoda Lopare i preduzeća "Višegradtrans", u kojima je državni kapital kupio Petar Dušanić. U istom kontekstu spominjala su se i preduzeća "Jedinstvo - Novi Grad”, "Tehnogas" Pale, "Kozaraturist" Prijedor i "Drvoprerada" Šiprage, u kojima je državni kapital kupio Radivoje Janković, te preduzeće "Budućnost" iz Istočnog Sarajeva, u kojem je kupac kapitala Dragan Škrba.

Iako se u medijima nezvanično spominjalo da su Dušanić, Hrnjaz i Janković saslušani, Petar Dušanić to nije želio potvrditi:

“Nemojte shvatiti pogrešno, ali nemamo komentara. Morate se obratiti relevantnim institucijama, pa da vam oni kažu o svemu tome.”

U Direkciji za privatizaciju nemaju nikakav komentar na činjenicu da je uhapšen sadašnji zamjenik direktora obrazlažući to stavom da se ne žele uplitati u rad istražnih organa.

A premijer RS-a Milorad Dodik ponovio je svoje uvjerenje o neophodnosti ispravljanja nepravilnosti u procesu privatizacije državnog kapitala:

“Ja ne mogu da komentarišem, naravno, jučerašnje događaje, ali sam uvjeren da će proces koji vodi Specijalno tužilaštvo dovesti do procesuiranja i osuđivanja onih koji su svjesno vršili malverzacije u procesu privatizacije.”

Borislav Bijelić najavljuje da će na sljedećoj, redovnoj sjednici Komisije biti pripremljeno još 25 predmeta koji će biti proslijeđeni Specijalnom tužilaštvu RS-a.
XS
SM
MD
LG