Dostupni linkovi

Miroljubiva završnica Samita?


Vladimir Putin je Georgu Bushu ponudio rješenje kojim bi se, po njegovom mišljenju, uklonila potreba za razmještanjem sistema proturaketnog štita u Istočnoj Evropi. Objašnjavajući juče novinarima u osunčanom ljetovalištu na Baltičkom moru, kako je protekao danima iščekivani susret, Vladimir Putin je djelovao vrlo ozbiljno, često ponavljajući kako se s Amerikancima ne slaže u mnogim pogledima na sigurnost. George Bush je bio nasmijan, i više pričao o tome kako se raduje što će u krugu svoje porodice, na imanju u Mainu, uskoro ugostiti Vladimira, nego o tome zašto je, samo dva dana ranije, žestoko kritizirao rusku demokratiju.
Jedno je izvjesno, sa Putinovim prijedlogom Amerikancima da koriste već postojeću radarsku stanicu u vojnoj bazi Gabala u Azerbejdžanu, kupljena je izvjesna količina vremena.

"Razgovarao sam s predsjednikom Azerbejdžana i on bi bio vrlo sretan kada bi mogao doprinijeti jačanju svjetske sigurnosti," rekao je Putin.

Ministar vanjskih poslova Elmar Mamadiarov danas je potvrdio spremnost svoje zemlje da bude uključena u ovaj projekt.

"Spremni smo za pregovoore o tom pitanju, i to možemo učiniti bilateralno ili utroje," kazao je Mamadiarov.

Bush je za Putinov prijedlog izjavio da je "zanimljiv" te da će ga Washington "proučiti", ali generalni sekretar NATO pakta Jaap de Hoop Scheffer, govoreći danas na Konferenciji o sigurnosti u Brusselsu, nije krio zdvojnostvo.

"Prerano je procjenjivati da li bi azerbejdžanski radar mogao odgovoriti na eventualne prijetnje. Mislim da je preblizu zemljama od kojih se hoćemo zaštiti," izjavi je Scheffer.

Azerbejdžan je bivša sovjetska republika koja graniči s Rusijom i Iranom. S drugom po veličini šiitskom populacijom u svijetu, sekularni Azerbejdžan strahuje da bi se iranska šiitska teokratija mogla raširiti. Dobri poznavatelji prilika tvrde kako bi Iran bio frustriran američkim korištenjem radarske stanice, ali ta frustracija ne bi obeshrabrila Washington. S druge strane, radarsku stanicu o kojoj je riječ već koriste Rusi.
XS
SM
MD
LG