Dostupni linkovi

U "Mreži" uhvaćeni i Miloševićevi klonovi


Posle nekoliko godina istrage o organizovanom švercu cigareta, u policijskoj akciji pod šifrovanim nazivom Mreža uhapšeno je osam članova kriminalne grupe, a kao glavni organizator osumnjičen je Stanko Subotić Cane, bogati biznismen koji je poslednjih godina živeo u Švajcarskoj. Među uhapšenima su i Milan Milovanović Mrgud, poznat kao glavni organizator nekadašnje zloglasne paravojne formacije Škorpioni, Milan Popivoda, bivši načelnik Državne bezbednosti u Novom Sadu, Miodrag Zavišić, bivši šef policije u tom gradu, dok je osumnjičen i Mihalj Kertes, bivši načelnik Savezne uprave carina. Oni su osumnjičeni za šverc cigareta od 1995. do '98. kojim je država oštećena za više od 40 miliona evra. Taj novac su, kako je saopštio specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović, iz Srbije prebacivali preko Crne Gore i Makedonije na svoje račune na Kipru:

"Sva lica koja su upletena u ilegalni promet duvana na srpskom tržištu biće obuhvaćena našom istragom i našom akcijom. Ovo je deo jedne šire priče koja se vezuje i za ilegalno iznošenje novca iz Srbije na Kipar."

Za Stankom Subotićem, za kojim je rapisana poternica Interpol-a, i ostalim članovima grupe policija intenzivno traga. Subotićev advokat Vlado Pavićević za naš program kaže da njegov klijent nije u bekstvu:

"Moj klijent će se svakako odazvati na poziv suda kad bude primio poziv. Poternica je sredstvo pri kraju kada su u pitanju mere radi obezbeđenja prisustva okrivljenog. Prvo poziv - zakon tako kaže, pa tek onda ukoliko poziv ne donese rezultat onda idu druge mere. Ovde nije taj slučaj, ovde je prvo Interpol pa poziv. Tako ne može!"

Kako su ranije često iznosili mediji, šverceri cigareta tokom devedesetih godina imali su snažnu podršku vlasti, a tada se nelegalan promet duvana smatrao državnim poslom. Kao ključni ljudi u tom biznisu pominjali su se i Marko Milošević, sin tadašnjeg predsednika države, bivši šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, kao i prvi čovek Carine Mihalj Kertes. Kertesov advokat Predrag Milovančević, izjavio je za naš program da njegov branjenik demantuje da je bio jedan od organizatora švercerskog lanca duvanske mafije:

"Sve moguće komisije EZ, istražitelji Haškog tribunala, nemački istražitelji obavljali su razgovor sa njim na tu temu i do sada nije bilo nikakvih problema što se toga tiče. Sve je bilo u redu. Sad odjednom vidimo da je on navodno glavni organizator švercera. To su vrlo teške optužbe. Kada vi optužite jednu državu da se pojavljuje u liku svog najvišeg predstavnika na tom mestu Savezne uprave kao organizatora kriminala na evropskom nivou, to je nešto što ne ruši samo ugled i autorite gospodina Kertesa nego ruši i autoritet i ove države. Ko se sa tim igra i sa kakvim ciljem - ja ne mogu da vam kažem."

Stanka Subotića, osumnjičenog za organizovanje duvanske mafije, neki evropski listovi svrstali su u 100 najbogatijih Istočnoevropljana, a njegovo bogatstvo pre dve godine procenjeno je na 650 miliona dolara. Cane Subotić je prošle godine u emisiji Insajder TV B92 komentarisao policijski izveštaj o duvanskoj mafiji:

Subotić: Takva gomila gluposti koju sam video i stvari koje su apsolutno netačne.

RSE: Ništa nije tačno što se navodi o vama u tom izveštaju?

Subotić: Pa ništa osim što je moje ime i prezime tačno, da se zovem Stanko Subotić.

RSE: Vaše cigarete koje ste uvozili nikada nisu završile na nelegalnom tržištu?

Subotić: Nikada. Pitajte Dušana Mihajlovića zašto mi je pokazivao taj izveštaj, zbog čega mi je tvrdio da su radili neku istragu i da navodno kada je mene zvao - zvao me je da mi kaže da mu je žao, da je ustanovio da ustvari sve to što je rađeno bila čista manipulacija, da sam ja pošten čovek, da je on iznenađen, da bi on voleo da gaji odnose sa mnom, da budemo u dobrom i prijateljskom odnosu itd. Zar je Vama to logično?

Prema pisanju beogradske štampe iz nezvaničnih izvora, Stanko Subotić Cane se posle dojave da će biti uhapšen sklonio u Crnu Goru.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG