Dostupni linkovi

Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje duguje ljekarnama više od 300 milijuna eura, ljekarne ne plaćaju dobavljačima, dobavljači proizvođačima i vatreni krug se zatvara - upozorava glavna tajnica Hrvatske ljekarničke komore, Katica Vugričić - Tomičić:

"Pliva je već najavila da će biti nestašica do kraja godine i šta neće proizvoditi, ali nestašice već jesu. Još uvijek u ljekarnama ima lijekova, ali to su zalihe. Čim prestane proizvodnja, odmah prestaje i isporuka."

Kaže da mnogim ljekarnama već prijete ovrhe ili preuzimanje od dobavljača, koji pak najavljuju i mogućnost prodaje ljekarničkog duga bankama jer je rok plaćanja prešao 270 dana:

"Kako kasni plaćanje ljekarnama, tako i one kasne sa svojim obavezama prema onim drugim sudionicima u tom lancu."

Ministar zdravstva, Neven Ljubićić, obećao je još na početku ove godine sanaciju dugova ljekarnama, no u najnovijoj televizijskoj izjavi nije previše optimističan, te kaže kako će nastojati smanjiti barem rok plaćanja s alarmantnih 270 na 250 dana:

"Mi bi voljeli da je plaćanje kud i kamo kraće, da je financijski obrtaj kud i kamo veći i brži, ali ovog trenutka su to mogućnosti koje imamo i moramo se svi zajedno prilagoditi tome što imamo."

Ukoliko država do rujna ne sanira dugove, preći će se kritična točka i nestašice su neminovne – tvrdi i
magistrica Nada Jambrek iz Gradskih ljekarni Zagreb:

"Do sada u ljekarničkim jedinicama Gradske ljekarne Zagreb ima lijekova. Trenutno je najveća defektura Plivinih lijekova. Gradska ljekarna Zagreb radi sa velikim brojem vele-drogerija, pa ukoliko je nestašica lijekova u jednoj vele-drogeriji, zna se desiti da ga druga vele-drogerija još uvijek ima. Napravili smo malu veću zalihu, obzirom na najave o nestašici."

Priča o dugovima i nestašici lijekova u Hrvatskoj nije nova i ponavlja se svakih nekoliko godina, zbog čega su građani izuzetno ogorčeni:

"Događa se ono što se ne bi trebalo događati. Najveće zlo uvijek pogađa penzionere i još im prijete da lijekova neće biti i da će se na tržištu pojaviti surogati. Vjerojatno smo zakinuti i u kvaliteti lijekova i u cijeni."

"Što je dobro, to se plati, a što nije dobro dobijete preko socijalnog. Na žalost, imam dva osiguranja i opet plaćam lijekove."

"Znam ljude kojima život ovisi o nekim lijekovima i stalno sa tim imaju problema. Ništa me ne čudi u našem zdravstvu. To je postalo već gotovo normalno. Ne znamo u čemu je problem."

"Nikako to nije normalno. Nije to samo sada, već unatrag deset godina, i sa lijekovima i sa mnogo čim drugim. Sada će izbori, pa će možda nešto pojeftiniti."
XS
SM
MD
LG