Dostupni linkovi

Ruske investicije u Crnoj Gori


Tačna broj Rusa u Crnoj Gori, odnosno, obim njihovog fizičkog i finansijskog prisustva nije moguće saznati, ali postoji niz pokazatelja koji jasno govore da ruskih državljana u Crnoj Gori ima vjerovatno više nego ikad ranije, ali i preuveličavanja. Rusi su ovdje najzapaženiji po investicijama, najprije kao vlasnici podgoričkog Kombinata aluminijuma i nikšićkih rudnika boksita, a vjerovatno u budućnosti i pljevaljske Termoelektrane i Rudnika uglja koji bi trebalo zajedno da se nađu u sistemu ruskog aluminijumskog magnata Olega Deripaske. Ipak, neumoljivi brojevi često iznenade. „Ruske investicije su najizraženije u oblasti turizma“, rekla je za naš radio Zoja Spahić Kustudić, portparol crnogorskog Ministarstva ekonomije, koja je, između ostalog, potvrdila da je evidentan značajan priliv sredstava u obliku stranih direktnih investicija iz Ruske Federacije u Crnu Goru:

„U periodu od 2002. do 2006. godine procjenjuje se da je ukupan priliv iznosio 156,5 miliona eura. Nešto u 2005. godini on je bio oko 73 miliona, u 2006. godini 82 miliona eura. Od ukupnog priliva stranih investicija u 2006. godini 66,4 miliona eura odnosilo se na kupovinu nekretnina, dok je ulaganje u domaća preduzeća i banke iznosilo 14,4 miliona eura“.

Sa Petrom Ivanovićem, direktorom crnogorske Agencije za promociju stranih investicija i pored višednevnih nastojanja nijesmo uspjeli da stupimo u kontakt, ali prema zvaničnim podacima ove institucije investitori u Crnu Goru dolaze iz 60 zemalja i među njima ne dominira nijedna. Najvrijednije su stigle iz na prvom mjestu Norveške, a tek potom Rusije, što demantuje opšte mišljenje da su Rusi najveći investitori u Crnoj Gori. Drugi aspekt ruskog prisustva u Crnoj Gori je posjedovanje nekretnina. Iako su se u crnogorskoj javnosti često mogle čuti ocjene o navodnoj rasprodaji teritorije prema podacima Direkcije za nekretnine stranci su vlasnici zemljišta koje predstavlja tek nepunih 1,5 % ukupne teritorije, od čega Rusi posjeduju svega nešto manje od 300 hektara. Naravno, pri tom treba imati u vidu da su mete ruskih kupaca uglavnom bili placevi na primorju od kojih su mnogi plaćeni i višemilionskim sumama. Iako uz napomenu da govori na osnovu ličnog iskustva Saša Dedeić, vlasnik i direktor Agencije za nekretnine „Interšpar“, kaže da Rusi ni u ovoj oblasti ne dominiraju, a prema njegovoj izjavi može se zaključiti da Crnu Goru nije zadesilo ništa što se već nije desilo drugim mediteranskim državama:

„Ne čekaju Rusi iz svakog ćoška koji imaju pretenzije da kupe svaki kvadrat crngorskog tla. Ja mislim čak da Irci i Englezi dominiraju nad Rusima, s obzirom da su oni mnogo prije Rusa ušli na crnogorsko tržište nekretnina. Taj talas počeo je prije pet, šest godna, a Rusi su počeli prije dvije, tri godine. Ali prije Crne Gore, oni su bukvalno pobrali sve što su mogli po hrvatskom primorju, pa čak Španija, Italija, a to je sve bilo prije nas“.

Dominantno ili ne prisustvo Rusa u Crnoj Gori je vjerovatno već nego ikad. A o tome, između ostalog, govore i mnogi natpisi i reklame koji pored engleskih i njemačkih sada imaju i rusku jezičku varijantu. Upravo, izučavanje jezika predstavlja još jedan od pokazatelja ruske ekspanzije. Šef Odsjeka za ruski jezik na nikšićkom Filozofskom fakultetu Dragan Koprivica:

„Skoro da nemamo nijednog od naših svršenih studenata koji već negdje ne rade, posebno u ruskim firmama u Crnoj Gori: od Kombinata aluminijuma, pa posebno na primorju i tako dalje“.
XS
SM
MD
LG