Dostupni linkovi

Za izbornu kampanju 100 milijuna kuna


Plakati, spotovi na radiju i televiziji, majice, honorari estradnjacima, kemijske, kape, pisma građanima sa vlastoručnim potpisom kandidata – sve te i još mnoge druge stavke iz arsenala predizborne kampanje, odnijet će sljedećih mjeseci prilično novaca hrvatskim političkim strankama. Procjenjuje se da troškovi kampanje za parlamentarne izbore 2007. godine neće ići ispod 100 milijuna kuna, odnosno nešto preko 13 i po milijuna eura, a to je – preračunato u neto plaće, koje u travnju iznose 4.630 kuna, odnosno oko 630 eura – čak 21 tisuću mjesečnih plaća u Hrvatskoj. Najveći dio tog iznosa pokrit će se novcem iz proračuna što ga stranke dobijaju po broju mjesta u Saboru, a Zakon o financiranju političkih stranaka nalaže da stranke u izbornoj godini upravo zbog troškova kampanje, dobiju dvostruko. U Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske već znaju da će trošak kampanje biti oko 15 milijuna kuna. Nešto preko 11 milijuna kuna dobit će iz proračuna kada predaju kandidacijske liste, a kako nabaviti ostatak – poslovni direktor stranke Gordan Maras:

«Dodatno će se kampanja financirati iz donacija fizičkih i pravnih osoba, te – ukoliko bude potrebno – iz kredita koje ćemo namjenski podignuti za potrebe izborne kampanje.»

Zanimljivo je da će socijaldemokrati dodatnih dva milijuna kuna namaknuti temeljem dogovora da svi koji na raznim razinama vlasti – od općine do države – primaju plaću s mandatom SDP-a, 10 posto svoje plaće doniraju stranci.

Hrvatska narodna stranka planira na kampanju potrošiti osam milijuna kuna. Kako će iz proračuna za tu svrhu dobiti tek tri i po milijuna, a ambicije su im velike, za ostatak su digli bankovne kredite. Glavni tajnik narodnjaka Srećko Ferenčak:

«Imamo dva kratkoročna kredita kod Privredne banke, koje smo dobili uobičajenim putem – jedan na tri i pol milijuna kuna, kojeg moramo vratiti do kraja godine, a jedan na tri milijuna kuna, koji je na tri godine.»

Tri i po milijuna namjenskog novca iz proračuna dobit će kada predaju kandidacijske liste, pa će s tim novcem vratiti prvi kredit, a drugi će iz sredstava koje će sljedećih godina iz proračuna dobijati za zastupnike.

I oporbena, desna, Hrvatska stranka prava ima velike ambicije na predstojećim izborima. Troškovi će ići do četiri-pet milijuna kuna, od čega će pola pokriti proračun, a ostalo članarine i donacije. Pravaš Pero Kovačević ne razumije ovu priču o dizanju kredita:

«To da dižu kredite su političke floskule. Zna se da imaju raznorazne izvore. To smo vidjeli kad se raspravljalo u hrvatskom Saboru vezano za Zakon o financiranju političkih stranaka. To je, znači, demagogija.»

Najzanimljivije je da vladajući HDZ još ne zna koliki će im biti troškovi izborne kampanje. Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček:

«Ne moguće je procijeniti troškove predizborne kampanje u ovom trenutku, jer se kampanja tek planira. Dakle, to je živi organizam koji zavisi od mnogih vanjskih čimbenika.»

Ono što se zna, to je da će HDZ na kampanju potrošiti bar 20 milijuna kuna, koliko im slijedi iz proračuna. Za očekivati je da će bar po završetku kampanje znati koliko je novaca potrošeno i na što, jer to – uz ostalo – očekuju i građani. Predsjednik nevladine organizacije Transparency International Hrvatska, Zorislav Antun Petrović:

«Ako stranka nije u stanju pokazati koliko troši za svoju kampanju i pokazati da odgovorno raspolaže svojim novcem, zašto bih ja vjerovao da će odgovorno raspolagati mojim novcem kao novcem poreznog obaveznika.»
XS
SM
MD
LG