Dostupni linkovi

SIPA tvrdi da je Stanković u Srbiji ili Crnoj Gori


Državna agencija za istrage i zaštitu predala je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine još jednu osobu osumnjičenu da je pomagala u bijegu osuđenika Radovana Stankovića. Tužilaštvu je ranije predato devet osoba, od čega su četiri zadržane u pritvoru. Pomoćnik direktora Agencije za istrage i zaštitu - SIPA Dragan Lukač:

«Ovim brojem nije okončan broj osoba koje mi sumnjičimo za učešće u izvršenju ovih djela. Mislim da ćemo u narednim danima imati nove spoznaje, odnosno da ćemo u narednim danima doći do još jednog broja osoba koje će se moći sumnjičiti za uščešće u ovim nezakonitim aktivnostima.»

Pripadnici SIPE u okviru istrage o Stankovićevom bijegu i lociranju bjegunca pretresli su četiri stana u Foči, iz kojih su izuzeti dokumentacija i predmeti koji će biti korišteni u sudskom postupku. Vještačenje pronađenog auta kojim je Stanković pobjegao iz fočanske bolnice još nije završeno:

«Također je ostvarena određena suradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore. Ta suradnja u rješavanju ovog slučaja će biti nastavljena.»

Načelnik kriminalističke policije Republike Srpske Gojko Vasić tvrdi da je u dosadašnjoj istrazi o Stankovićevom bjekstvu najviše učinio MUP RS-a, a da se SIPA uključila tek kada su istragu preuzeli državni sud i tužilaštvo. Optužbe da su policajci RS-a pomogli Stankoviću da pobjegne, Vasić ocjenjuje kao netačne:

«Radovan Stanković je pobjegao od zatvorskih čuvara. Oni nisu pripadnici MUP-a RS-a, nego su policijska struktura koja je pod Ministarstvom pravde. Ta lica su pod istragom. Oni su suspendovani. I to je opet nadležnost kazneno - popravne ustanove, a nije MUP-a RS-a. Mi u samoj istrazi pomažemo koliko se od nas traži u smislu obavljanja razgovora, eventualno ako se pokaže potreba za pretresima kod tih lica, provjere oko drugih kontakata između tih lica, porodice Stanković ili nekih drugih lica koja su pomogla u bjekstvu.»

Radovan Stanković posjeduje i državljanstvo Srbije, što na određen način može predstavljati pravni problem u uslovima njegovog hapšenja i eventualnog izručenja Bosni i Hercegovini. SIPA je, prema riječima Dragana Lukača, od MUP-a Srbije dobila pismenu potvrdu da je Stanković krajem 2004. godine, dok se nalazio u pritvoru Međunarodnog suda u Hagu, dobio srbijansko državljanstvo:

«U tom smislu potrebno je zatražiti od strane nadležnih organa BiH - tu mislim na Ministarstvo pravde BiH, mislim na Ministarstvo civilnih poslova BiH, mislim na Ministarstvo inozemnih poslova BiH - od nadležnih organa Republike Srbije da ponište ovo rješenje o dodjeli državljanstva, jer evidentno je da je to rješenje dodijeljeno Radovanu Stankoviću na nezakonit način.»

Ministar pravde RS-a Džerard Selman kaže da novih informacija o Stankovićevom bjekstvu nema i da je saradnja SIPE i Ministarstva pravde dobra. Osumnjičeni čuvari iz Kazneno - popravnog zavoda Foča i dalje su pod suspenzijom:

«Novih informacija nemamo, tako da vam o tome ništa konkretno ne bih mogao reći. Saradnja je svakodnevna i mislim da će doći do određenih rezultata. Što se tiče njih i nadležnosti Ministarstva pravde, oni ostaju u istom statusu. Prema tome, oni su za nas i dalje suspendovani i protiv njih će Ministarstvo pravde voditi disciplinski postupak.»

Prema tvrdnjama iz SIPE, Stanković se nalazi ili u Srbiji ili u Crnoj Gori, ali je zbog nekontrolisanih granica sa ove dvije zemlje velika vjerovatnoća da u svakom trenutku uđe u BiH. Stanković, koji je zbog ratnih zločina osuđen na dvadeset godina zatvora, sa izdržavanja kazne iz Kazneno - popravnog zavoda Foča pobjegao je 25. maja.
XS
SM
MD
LG