Dostupni linkovi

Vanredna vijest

VAŠINGTON


Danas se navršava 60. godina od govora koji je američki državni tajnik Džordž Maršal (George C. Marshall) održao 1947. godine pred diplomcima sveučilišta Harvard, u kojem je upozorio kako su "Europa i svijet ponovno u opasnosti" jer je Drugi svjetski rat opustošio Stari kontinent i SAD moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da ožive europsku privredu.
Maršalov govor na Harvardu postao je temeljem tzv. Maršalovog plana, četverogodišnjeg programa pomoći Europi u iznosu od 13 milijardi dolara.
Iznos od 13 milijardi dolara pomoći u 16 zemalja danas je jednak iznosu od 100 milijardi dolara.
Oporavak od najrazornijeg rata u historiji bio je dramatičan. Bruto nacionalni proizvod u Zapadnoj Europi porastao je za 32 posto tokom četiri godine Maršalovog plana, izazvao privredni procvat cijele jedne generacije te stvorio okvir za buduću Evropsku uniju.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG