Dostupni linkovi

Zločin nad izbjeglicama ima počinitelje


Nakon punih osam godina crnogorsko Tužilaštvo je u februaru ove godine podnijelo zahtjev za pokretanje istrage protiv 12 bivših vojnih rezervista i oficira Vojske Jugoslavije kojima se pripisuje odgovornost za zločin u Kaluđerskom Lazu na sjeveru Crne Gore u kome je 18. aprila 1999. ubijeno šest kosovskih izbjeglica koji su tokom NATO-ove intervencije pokušavali da se domognu bezbjedne teritorije, a u naredna dva mjeseca u odvojenim incidentima život je izgubilo još najmanje 15 lica albanske nacionalnosti. Tokom marta ove godine istražni sudija bijelopoljskog Višeg suda Milan Smolović saslušao je optužene i još trideset svjedoka, uglavnom građana Crne Gore. Od tada se najavljuju, ali i još uvijek očekuju ključna svjedočenja očevidaca sa Kosova. Sudija Smolović za naš radio o zastoju u predviđenoj dinamici objašnjava proceduralnim problemima, ali i najavljuje nastavak ispitivanja svjedoka za 12. i 13. juni kada bi oni trebalo da se pojave u Rožajama:

„Naime, potrebno je saslušati oštećene koji su sa teritorije Kosova. Međutim, u tom pravcu je naišao jedan problem da se pruži međunarodna pravna pomoć koja se ogleda u pružanju pomoći od strane UNMIK-a. Taj zahtjev je dalje poslat. Ministarstvu pravde Republike Crne Gore, a odatle je proslijeđen Ministarstvu pravde Srbije, odnosno UNMIK-u. Sada je na njima da oni odrede termin kada će doći istražni sudija i da sasluša ta lica. Međutim, ovdje je sada jedna novina što je punomoćnik rodbine advokat Velija Murić izrazio volju i želju i već je odredio termin za juni mjesec da će da pozove ta lica da dođu u Rožajama i da u tom pravcu dinamika bude zaista utvrđena“.

Advokat Velija Murić, punomoćnik rodbine oštećenih:

„Ti svjedoci, posebno oni koji se nalaze na području Kosova, nijesu saslušani zbog toga što im je teško oficijelno uručiti poziv. Upravo zbog toga ja sam pokazao spremnost jer sam u kontaktu sa porodicama oštećenih koje sam sve obišao ja imam uvjeravanja od tih lica da će organizovati prevoz tih lica. Uglavnom, oni su spremni da dođu u Rožaje, da tamo daju izjave. Obzirom naa obimnost materijala koji treba sakupiti tokom istrage, obzirom na broj svjedoka koji treba saslušati ja ne ocjenjujem da istraga ide sporo“.

Istražni sudija Smolović vjeruje da će prije ljetnjih odmora vratiti urađen predmet Tužilaštvu, a sebi je zadao rok:

„Jun mjesec. Ja ću saslušati oštećene i dok dođe do ovih generala za mene je istraga završena jer sam sve ostalo prikupio činjeničnu građu par exelans ono što je traženo od Tužilaštva“.

Podsjetimo. Zločin u Kaluđerskom Lazu se dogodio 18. aprila 1999. i vojni istražni organi su obavili uviđaj, potom arhivirali te akte, a crnogorsko Tužilaštvo je otvorilo istragu. Sjećanje Hadži Ahmetija o tom zločinu kaže:

„Čim smo prešli crnogorsku granicu rekli smo više nema problema za nas, ali eto, nije bilo tako. U 6.15 kada smo stigli kod Kaluđerskog Laza mi nismo znali ni ko je pucao, ni šta je bilo samo kada smo čuli pucnjavu ja sam se vratio kod jednog od mojih unuka i on je ubijen“.

RSE: Kada Vas je pogodio metak?

AHMETI: Metak. Jeste. Evo metak ima tu. Prvi mrak kada je pao više se nije pucalo.

U istražnom procesu koje je pokrenulo Tužilaštvo, podsjetimo i to, većina osumnjičenih pripadnika Rezarvnog sastava Vojske Jugoslavije na čelu sa njihovim komandantom i komandno odgovornim oficirom Predragom Strugarom, sinom poznatijeg haškog optuženika Pavla Strugara, negirala je mogućnost da ima veze sa zločinom u Kaluđerskom Lazu i okolini. Kako nezavanično saznajemo oni su odgovornost prebacili na paravojne formacije koje su djelovale na rubnim područjima Kosova. Recimo još i to da prema našim saznanjma dokumenta vojnih istražnih organa arhivirana u beogradskom Vojnom sudu nijesu dostupna istražnim organima bijelopoljskog Višeg suda što tamo nijesu željeli da nam potvrde niti da demantuju.
XS
SM
MD
LG