Dostupni linkovi

Web Caffee: Ili bježiš ili počneš trenirati


Primjer prvi: "Ako Sjedinjene Američke Države nastave sa svojim planom instaliranja antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj, Rusija će usmjeriti svoje rakete prema Evropi!!" – reče Putin u Italiji. Češke novine su danas osvanule sa ovim naslovom: RUSKE RAKETE USMJERENE PREMA EVROPI.

Šta ustvari Amerikanci instaliraju? Češka i Poljska bi trebala imati par radara i po 10 lansirnih rampi za rakete presretače. To je, dakle, ono što želi Amerikanci, Poljaci i Česi. Kako to može ugroziti tisuće raketa i stotine radara koje imjaju Rusi? Tom Casey, glasnogovornik State Departmenta, na tu temu kaže: "Mislim da je vrlo teško, za bilo koga, ocijeniti da tako mali sistem, namijenjen da pomogne nama i našim saveznicima od napada od strane država kao što je Iran, može na bilo koji način i u bilo kojem obliku predstavljati prijetnju ruskim strategijskim kapacitetima!"

Sve to Putin zna. Zašto je, dakle, za Rusiju važnija rasprava o tih raketnih rampi nego da je NATO, recimo, zatvorio vojnu bazu u Njemačkoj?

Mnogi stručnjaci misle (vidi prošlu kolumnu) da su razlozi unutarnje prirode. Dodajmo tome i češkog premijera čija je pozicija, izražena jučer nakon ruskih prijetnji, još tvrđa: "Rusija treba vanjskog neprijatelja da sakrije probleme kod kuće!" - kaže on, iznoseći tvrdnju da Putin pogrešno informira javnost. Teško je očekivati da Putin sa tako agresivnim izjavama nešto može postići na vanjskopolitičkom planu. Ako računa na tradicionalne evropske razmirice – već je kasno. Evropa koju vodi trio Merkl-Sarkozy-Brown, kao lideri najjačih zemalja, je drugačija Evropa od one koju su vodili Schreder-Shirak-Blair. Ako računa na kartu zemlje koja Evropu snadbjeva energijom, pa otud može ucjenjivati na političkom planu – ima primjera da je to ponegdje već uspio ali sve ima svoje granice. Rječnik koji upotrebljava lako može gurnuti u zagrljaj one koje možda mnoge stvari i dijele. Jedan je stručnjak jučer na ruskoj televiziji ORT rekao da je Putin već uspio da ujedini – Evropu! Ako želi da pošalje jasan signal svojim partnerima uoči sastanka na vrhu G-8 za dva dana u Njemačkoj - da se Rusija vratila na svjetsku političku pozornicu – već je to ranije postigao! Ako želi da potakne unutarnji otpor u Češkoj i Poljskoj instaliranju raketnog štita – može u tome i uspjeti, ali po koju cijenu? Ako želi da uoči susreta sa Bushom početkom sedmog mjeseca kreira atmosferu u kojoj dvije velike sile mogu, KAO NEKADA RANIJE, podijeliti interesne sfere i upravljati svijetom, naći će onih u SAD koji bi rado vidjeli djelimični povratak u vrijeme hladnog rata. Ali, oni nisu u Bijeloj kući i hladni rat nije moguće vratiti samo DJELIMIČNO.

Primjer drugi. Jučer je Putin ovako komentirao zahtjev Velike Britanije za ekstradiciju agenta KGB-a Andreja Lugovoija: “Zahtjev za ekstradiciju je ‘glupost’ i ako zvaničnici velike Britanije "nisu znali da ruski Ustav ne dozvoljava izručenje ruskih državljana onda se postavlja pitanje njihove kompetentnosti!!" Možda niko nije ni očekivao da će Rusija izručiti svog agenta i teško da bi to uradila bilo koja druga zemlja. Ali, postoji stotine boljih načina da se to stavi na znanje umjesto da se zahtjev ocijeni kao "glupost" i osim dovođenja u pitanje kompetentnosti britanskog pravosuđa. Bojim se da stupanj profesionalnosti ruskog pravosuđa nema ama baš nikakve šanse u poređenju sa onim iz Velike Britanije.

Jedan mi kolega iz Rusije jutros, na temu o uzrocima Putinove agresivnosti, reče da se Putin NIJE promijenio nego da svijet takve izjave samo sada više primjećuje. "On je agresivan jer mu je lakše na G-8 sumitu biti "good guy" nakon takvih izjava!"

To me natjeralo da provirim u arhivu i da pronađem slijedeće citate ruskog predsjednika:

- "Raspad SSSR-a je najtragičniji događaj XX stoljeća!" – prije nekoliko godina;
- "Ako ih uvatimo u toaletu – ubićemo ih" rekao je 1999-e godine o Čečenima;
- "Gusinsky ne plaća porez Izraelu nego Rusiji!" – kazao je Putin, po sopstvenom priznanju, premijeru Izraela, Baraku, kad se ovaj raspitivao zašto se Putin odriče Gusinskog, poznatog ruskog tajkuna;
- "Vi ste bili jedan od onih koji me molio da postanem predsjednik i zašto se sada žalite?" – odgovorio je Putin drugom ruskom tajkunu, Berezovskom, koji je kasniji emigrirao.
- "Ko je Berezovski?" – odgovorio je Putin 18. srpnja 2001., na pitanje novinara o tom istom tajkunu.
- "Ako želite postati muslimanom, dođite kod nas u Rusiju, mi imamo dobrih stručnjaka koji vas mogu obrezati!" – rekao je jednom francuskom novinaru koji je, po Putinovom mišljenju, previše sklon Čečeniji.
- "Silovao 10 žena! Nikad to ne bih od njega očekivao. Sve nas je iznenadio. Mi mu svi zavidimo!" – rekao je u listopadu 2006., premijeru Izraela, na vijest da je predsjednik Izraela optužen za silovanje 10 žena.
- "Ona ionako nije imala nikakav utjecaj na unutrašnju politiku!" – bila je reakcija na ubistvo poznate novinarke Ane Politkovskaje;

Ako u društvu od pet muškaraca imate jednog agresivnog člana – ona četvorica ga ignoriraju. Ako taj neko ima nešto što vama strahovito treba – tada će ona četvorica ponešto i progutati. Može biti da su im kriteriji različiti u tome koliko go guta, ali niko od te četvorice ne može gutati bezgranično. Ako onaj peti još prijeti i da će te tući – onda je izbor bogme prilično sužen – ili bježiš ili počneš trenirati.
XS
SM
MD
LG