Dostupni linkovi

BEOGRAD


Glavna tužiteljica haškog Tribunala Carla del Ponte počela je četvorodnevni posjet Beogradu gdje će razgovarati sa najvišim dužnosnicima Srbije.
Agencija Reuters prenosi izjavu Rasima Ljajića kako nitko ne može obećati glavnoj tužiteljici rok do kojeg će Mladić i ostali bjegunci biti u Hagu. Prema Ljajićevim riječima, značajna promjena je što predsjednik Tadić ima kontrolu nad glavnim obavještajnim agencijama, i vojnom i civilnom.
Povjerenik za proširenje EU Olli Rehn izjavio je da će termin obnove pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom odrediti nakon što ga Del Ponte obavijesti o rezultatima posjeta.

AMSTERDAM
Obitelji žrtava genocida u Srebrenici podnijeli su tužbu protiv Nizozemske i UN smatrajući ih djelimično odgovornim jer nisu spriječili genocid u Srebrenici 1995. godine.
Tokom rata u BiH (1992-1995), Srebrenica je proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica nizozemske vojske u sastavu međunarodnih snaga UN raspoređenih u BiH. Holandski vojnici nisu dobili podršku iz zraka, te su se povukli iz zaštićene zone. Gotovo osam tisuća Bošnjaka, ubile su snage bosanskih Srba nakon što su zauzele Srebrenicu.
XS
SM
MD
LG