Dostupni linkovi

KFOR ostaje i posle statusa


Bez obzira na to kakva će biti politička odluka o budućem statusu, mirovne snage NATO-a kažu da će ostati na Kosovu još najmanje šest meseci posle perioda koji se smatra tranzicionim.

Predstavnik KFOR-a Majkl Knop (Michael) ističe da misija KFOR-a ostaje ista.

“KFOR će ostati na Kosovu u tranzicionom periodu, sa istim mandatom, brojem trupa i strukturom. Pored toga što ćemo ostati tokom perioda tranzicije, koji će trajati 120 dana, NATO je odlučio da ostane na Kosovu najmanje 6 meseci nakon tog perioda”, kazao je pukovnik Knop.

Ukoliko se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija na osnovu plana izaslanika Martija Ahtisarija, trebalo bi da KFOR ostane na Kosovu u okviru vojne misije koja je previdjena tim planom. Medjutim, Knop kaze da se još uvek ne zna dali će se promeniti misija KFOR-a.

“Jos uvek je rano, nema vremenskih okvira, sve zavisi od razvoja situacije i političkih odluka”, kaže predstavnik KFOR-a.

Mnogi analitičari smatraju da je period rešavanja statusa Kosova izazov za bezbednosno stanje. Upozorava se da je svako odlaganje pretnja po opštu sigurnost. Ali predstavnik KFOR-a kaže da nema signala da može doći do destabilizacije.

“Trenutno ne vidimo nikakav rizik. Mi sprovodimo našu misiju. Možemo izraziti zadovoljstvo što je tokom poslednjih meseci situacija mirna i stabilna”, kaze Knop, ističući kako se nada da su gradjani Kosova shvatili da nasilje nije način za rešavanja problema.
XS
SM
MD
LG