Dostupni linkovi

Tolimir pred sudijama, Del Ponte u Beogradu


Portparol Haškog tribunala Refik Hodžić najavio je da će se optuženi Zdravko Tolimir u ponedjeljak, u 16.30 sati, izjasniti pred sudom da li se osjeća krivim po sedam tačaka optužnice koja ga tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premještanje muslimanskog stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine. Tolimira je policija RS uhapsila u četvrtak na graničnom prelazu BiH i Srbije, a u petak popodne prebačen je u Hag. Nakon što je stigao u Hag i poslije pregleda ljekara Tribunala, Tolimir je upućen u zatvorsku bolnicu u Ševeningenu, jer je zaključeno da je iscrpljen. Tolimir će u zatvorskoj bolnici provesti nekoliko dana prije nego što bude smješten u ćeliju u pritvorskoj jedinici.

Iz Beograda je registratoru Suda već upućen dopis u kojem je zatraženo da se izvrše dodatni ljekarski pregledi i utvrdi priroda njegove bolesti. Koordinator tima za provedbu Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je, na zahtjev Tribunala, od Vojno-medicinske akademije u Beogradu zatražio Tolimirov zdravsteveni karton.

Saznajemo nezvanično da Tolimir boluje od teške bolesti i da je to razlog zbog kojeg je trebao hitnu ljekarsku intervenciju nakon što je uhapšen. Direktor Balkanske istraživačke mreže Nerma Jelačić kaže za Radio Slobodna Evropa da Tolimir boluje od karcinoma:

«Koji je poprilično u poodmakloj fazi, prema našim informacijama, tako da su kako ovdje u Sarajevu, a bogami i po međunarodnoj zajednici već počele neke špekulacije o tome da je on baš zbog toga i izabran za osobu koja će da bude uhapšena nakon godinu dana pauze.»

Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa" ocijenilo je da je policija RS inscenirala hapšenje bolesnog i "polumrtvog haškog optuženika Tolimira". "Iza nemoćnog MUP-a RS stoji 'moćna vlada' koja je i inscenirala hapšenje na Ljubovijskom mostu i time želi pokazati svijetu i javnosti da institucije RS savjesno obavljaju svoj posao", kaže se u saopštenju.

Osim Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Tolimir je još jedini ostao među optuženim za ratne zločine u Srebrenici 1995. godine. U Haškom tribunalu se nadaju da će nakon Tolimira i ostali bjegunci biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Tribunala. Ovo je prvo hapšenje nekog od haških optuženika koje je provela policija RS i glavni haški tužilac Karla del Ponte je zadovoljna što je Tolimir uhapšen, kaže njen portparol Olga Kavran, ali i naglašava:

„Hapšenjem Tolimira se broj begunaca smanjuje sa šest na pet osoba, međutim, među njima i dalje ostaju dve osobe koje se smatraju najodgovornijim za zliočine za koje će i gospodin Tolimir odgovarati, a to su zločini počinjeni u Srebrenici i njenoj okolini, u junu 1995. godine.“

Hapšenje Tolimira ne znači da je blizu hapšenje Mladića



Koordinator tima za provedbu Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u nedjelju u Beogradu da hapšenje haškog optuženika Zdravka Tolimira, najbližeg saradnika haškog bjegunca Ratka Mladića, ne znači da je blizu i hapšenje Mladića.

"Tačno je da su oni jedno vreme bili zajedno, ali to ne mora da znači da smo mi operativno korak bliže Mladiću", kazao je Ljajić.

Ljajić je najavio da će u ponedjeljak sa glavnim haškim tužiocem Karlom del Ponte razgovarati o provedbi akcionog plana za saradnju sa Hagom, nadležnostima Nacionalnog savjeta, kao i o dostavi dokumentacije Haškom tribunalu. On je rekao da je za Srbiju veoma važno da izvještaj koji Karla del Ponte podnese 18. juna Vijeću sigrunosti UN bud pozitivan. Takav izvještaj bi otvorio vrata pregovorima sa EU o zaključenju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocijenio je Ljajić. On je dodao je da je ova posjeta Karle del Ponte po mnogo čemu specifična jer je to posljednja njena posjeta Beogradu pred odlazak sa funkcije u septembru. "Mislim da se ova poseta odvija u pozitivnijem politickom ambijentu kako zbog činjenice da je formirana nova vlada i Savet za nacionalnu bezbednost, tako i da je pre te posete izručen jedan od preostale četvorice haških optuženika Zdravko Tolimir", rekao je Ljajić.

Zajednička akcija policije RS i Srbije

Bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, jedan od šest preostalih haških optuženika, uhapšen je u okolini Bratunca. Tolimir je uhapšen na teritoriji RS, ali da se radilo o zajedničkoj akciji policije RS i Srbije, koja je počela u četvrtak u 14.35 minuta i izvedena u pograničnom pojasu između Srbije i BiH, odnosno RS. Načelnik Kriminalističke policije Republike Srpske Gojko Vasić:

«Aktivnosti su provedene na osnovu određenih operativnih sazanja da bi se neko od haških optuženika trebao naći na tom području u toku jučerašenjeg dana. Blokiranjem tog terena i određenim aktivnostima koje je provela Uprava Krim policije, jedinice za podršku iz Zvornika i Bijeljine i Policijska stanica Bratunac uhapšeno je jedno lice koje kod sebe nije imalo dokumenata, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju gospodin Tolimir.»

Zdravko Tolimir je prema haškoj optužnici optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Tolimir bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Glavnog štaba Vojske RS. Na tom položaju, Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću. Kao pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost, Tolimir je bio upoznat s planom da se muslimansko stanovništvo istjera iz enklava Srebrenica i Žepa i učestvovao je u sprovođenju tog plana, kako je izloženo u optužnici. Tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na osnovu individualne krivične odgovornosti.

Preostalih pet

Od ukupno 161 osobe protiv kojih je Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji podigao optužnice od svog osnivanja 1993, u bjekstvu je još njih pet.



Bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić u bjekstvu je više od deset godina, kao i vojni vođa, general Ratko Mladić. Oni su optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog svoje uloge u kampanji etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95). Bivši predsjednik samoproklamovane Republike Srpska Krajina Goran Hadžić u bjekstvu je od jula 2004. Nestao je iz svoje kuće neposredno po objavljivanju optužnice protiv njega. Tereti se za zločine protiv čovječnosti. Vlastimir Đorđević, general iz Srbije, optužen je za ratne zločine za vrjeeme sukoba na Kosovu (1998-99). U bjekstvu je i bivši savjetnik predsjednika RS za unutrašnje poslove i načelnik Centra bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin. Tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Haško tužilaštvo smatra da se Vlastimir Đorđević nalazi u Rusiji. Prema nepotvrđenim informacija u Rusiji se skriva i Hadžić. Za Župljanina se, kao i za Mladića, tvrdi da se krije na teritoriji Srbije, dok se za Karadžića sumnja se da se krije na teritoriji Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG