Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oružje iz BiH u Iraku i Afganistanu?


"Dolar je pobijedio nad moralom - odgovorni iz UN-a i EU u Bosni nisu uspjeli spriječiti da američke privatne firme pod zvaničnim nadzorom jednog austrijskog oficira pri EUFOR-u velike količine ratnog materijala prebace u Irak i Afganistan, kako bi tamo naoružali snage sigurnosti", tvrdi list.

Oko 20 miliona komada automatskog oružja se nalazi u Iraku, ali vlaga i pijesak oštećuju naoružanje, a i municija je zastarjela, tako da s tim starim oružjem snage sigurnosti u toj zemlji ne mogu da se opreme, ocijenio je Pentagon. Poslije tog saznanja privatne firme su se dale u potragu za naoružanjem, koje su pronašli u Bosni. "Oko Sarajeva postoje skladišta u kojima se nalazi oružje ranije JNA, dobro očuvano", ukazuje list, podsjećajući da je na Balkanu u toku program UN-a uništavanja naoružanja dotiran sa 11,2 miliona dolara.

Odgovorni u Bosni podlegli su pritisku američkih biznismena i prodali im uskladišteno oružje, tvrdi "Kurir" navodeći da je jedno od preduzeća koje je otkupilo oružje firma "Taos industries", preduzeće sa samo 27 službenika iz Alabame, koje je ranije nagrađeno za poslove posredovanja. EUFOR je zadužio austrijskog majora Ervina K. za uništenje naoružanja, ali je u ovom slučaju dobio druga naređenja i samo pod njegovim nadzorom preseljeno je 290.000 pušaka, za koje je morao čak i da nabavi licencu za transport.

U Bosni je pronađena i municija, ističe "Kurir", dodajući da je fabrika municije u Sarajevu za potrebe Venecuele proizvela više miliona municije za "kalašnjikove", te su potom SAD spriječile izvoz. Za municiju posebno je bila zainteresirana jedna njemačka firma po nalogu američkog "Taosa". Taj posao, međutim, nije bio uspješan, požalio se neimenovani njemački trgovac bečkom "Kuriru".

Međutim, bečki list tvrdi da postoji dokumentacija koja dokazuje transport velike količine municije, po nalogu "Taosa", na adresu policijske akademije u Bagdadu. Tek kada su bosanska skladišta potpuno ispražnjena, i nakon što je pronađeno naoružanje raspodijeljeno u više privremenih skladišta SAD su sa dvije godine zakašenjanja pristale na program UN-a za uništenje naoružanja.
XS
SM
MD
LG